Het nieuwe boek van Sid Griffin

Gisteren schreef ik dat ik verwachtte dat het nieuwe boek van Sid Griffin - Shelter from the storm; Bob Dylan's Rolling thunder years - ieder moment door de brievenbus kon vallen. Vandaag was het zover. Vlak na het uitpakken van het boek ben ik achter mijn computer gekropen om Rob o.a. mijn eerste indrukken van het boek via de e-mail te sturen. Hieronder het stuk uit de e-mail over dit boek:

Hallo Rob,

Sinds gisteravond weer online, zoals je misschien op de weblog heb gezien.
Vandaag viel het boek van Sid Griffin door de brievenbus. Ik heb nog geen letter gelezen, heb het boek toen minuten geleden voor het eerst opgepakt. Eerste indrukken dus, niet meer. Het boek oogt een stuk slanker dan Griffin's boek over The Basement tapes. Het aantal bladzijdes bevestigt dat alleen maar: 254 t.o.v. 336 bladzijdes. Dat vond ik toch een beetje een tegenvaller, gek genoeg had ik een dikker boek verwacht dan het boek over The Basement tapes. Nou zegt dat natuurlijk nog niks over de kwaliteit van het boek, maar het lijkt mij dat er over The Rolling Thunder years - zoals het in de ondertitel heet - meer dan genoeg te schrijven valt. De wijze van binden, bladspiegel enz. lijken erg op die van het boek over The Basement tapes. Alle hoofdstukken worden ook weer vooraf gegaan door een zwarte bladzijde met daarop de titel en een foto. Net als in het boek over The Basement tapes is steeds dezelfde foto gebruikt. Uitgeverij Jaw Bone weet hoe een mooi boek te maken. Bij het openslaan en het omslaan van de eerste bladzijde volgt op de linkerpagina een mooie kleurenfoto van Dylan en de rechterpagina is de titelpagina. Als je dan weer omslaat staar je tegen de inhoudsopgave aan, daarover later meer. Nou had ik verwacht, als ik weer om zou slaan, dat dan het daadwerkelijke boek zou beginnen. Meer niet dus, nog geen tekst, maar een foto-katern. De foto's zijn deels in kleur en deels is zwart-wit. De meeste foto's zijn niet nieuw, wel mooi afgedrukt. De foto's worden afgewisseld met afbeeldingen van o.a. de Trail map of the Rolling Thunder Revue, een handbill en een poster van Renaldo & Clara. Op bladzijde 18 begint het boek pas 'echt' met een introduction. Na deze introductie, en dan kom ik bij de inhoudsopgave, telt het boek 9 hoofdstukken:
- The world of John Hammond
- Desire and Rolling thunder

- Roger McGuinn's Rolling thunder bus tape

- Main title theme: the backdrop to Renaldo & Clara

- Renaldo & Clara: the four-hour dream

- Clearwater, Florida: the NBC network television special

- Hard rain: bicentennial spring

- Fort Collins, Colorado: The Hard rain television special

- The Japanese Hard rain television special

Na deze negen hoofdstukken volgen nog een soort nawoord, de gebruikelijke lijsten als discografie en een index.
Veel over de Hard rain tv-special dus en ook die Rolling thunder bus tape kan interessant zijn, om er eens twee zaken uit te lichten. Bladerend door het hoofdstuk met de titel Roger McGuinn's Rolling thunder bus tape, zie ik dat het gaat om letterlijke transcripties van tapes. Vele deelnemers van The Rolling thunder revue komen aan het woord, maar de grote afwezige op deze tapes is toch wel Dylan. Nergens kom ik, tijdens het snel doorbladeren, zijn naam tegen in de transcripties - althans niet als deelnemer, mogelijk wel als onderwerp van de gesprekken. Al met al - mede doordat ik zeer positief denk over Griffin's vorige boek - nodigt dit boek uit om te lezen. Ik kan bijna niet wachten om er in te beginnen.

groet,


Tom

Geen opmerkingen: