De inhaalslag (Dylan kort #466)

Ik heb een paar dagen zonder internet gezeten, maar ben weer terug! In deze paar dagen heb ik twee dingen geleerd: je verbijten over een ergernis kost veel energie en ik heb internet een grote plek in mijn dagelijkse leven gegeven.
Maar zonder verder al te lang stil te staan bij wat geweest is, hierbij de inhaalslag:
Folksinger's choice: In 1962 werd Dylan voor de radio door Cynthia Gooding geïnterviewd. Tussen de vragen door speelde Dylan een aantal nummers, waaronder Smokestack lightning, Standing on the highway en Roll on, John. Een opname van deze radioshow, in zeer goede kwaliteit, circuleert al sinds jaren, echter, deze opname is nu door het label Left Field Media officieel uitgebracht.
Ik heb deze cd inmiddels besteld, zodra ik 'm gehoord heb, meer hierover.
40-cd boxset: Een tijdje geleden berichtte ik hier over de plannen van Columbia Legacy om een 40-cd boxset uit te brengen. Aanvankelijk was ik wat sceptisch, maar er bleek meer waarheid in het gerucht te zitten dan ik aanvankelijk wilde aannemen.
Inmiddels is er (iets meer) duidelijkheid: de 40-cd boxset zou bestaan uit 38-cd's met Dylan's back catalog minus één album (waarschijnlijk het album Dylan uit 1973) en 2 cd's met niet eerder uitgebracht materiaal. [Het was even puzzelen hoe aan 38 cd's te komen: alleen Dylan's studio-albums + Greatest hits 1, 2 en 3 zijn samen 36 titels, waarvan 2 dubbelcd's, als ik me niet verteld heb.]
Deze release is echter niet zozeer afgelast, als wel op de lange baan geschoven.
Ondertussen werkt Columbia Legacy aan twee mogelijke andere releases (let op: mogelijke, nog niks staat vast). De eerste is een 8 cd boxset met daarin al Dylan's vroege albums in mono. Ik neem aan dat het gaat om al Dylan's albums t/m John Wesley Harding minus Greatest hits. Deze release zo best wel eens geïnspireerd kunnen zijn op de onlangs uitgebrachte Beatles boxset en het succes daarvan.
De tweede is deel 9 van The Bootleg series. Het laatste gerucht is dat het een 2 cd uitgave zal zijn met non-live materiaal dat reeds circuleert, maar in (veel) betere geluidskwaliteit.
(bron: Isis issue 150 1/2, de Isis website.)

Vergeet niet onderstaande bijdragen van Fish Truck en Frits te lezen!

Nog even wat persoonlijke notities voor ik een inhaalslag maak met de setlists [overigens staat Dylan vanavond Carcassonne, Frankrijk op het podium]. Afgelopen zaterdag een platenbeurs bezocht. Op een beurs moet je altijd een beetje geluk hebben en om de één of andere reden lacht het geluk mij vaak toe op de beurs. Afgelopen zaterdag ook weer. Stel je de volgende scène voor: een kraam met kratten vol elpees, achter de kraam een Engelse dame en heer. In één van de kratten een stapeltje van een stuk of tien elpees van Dylan die ik plichtmatig doorblader. Bijna aan het eind trek ik een exemplaar van Good as I been to you uit de krat. Deze plaat is in Nederland geperst, maar werd niet in Nederland verkocht. Geperst voor de export dus. In Nederland was de plaat alleen te koop door 'm te (laten) importeren. Deze plaat is slechts in kleine hoeveelheden geperst en bijzonder moeilijk te vinden. Als er al eens een exemplaar opduikt, dan wordt deze vaak voor astronomische bedragen verkocht.
Het is an sich dus al een klein wondertje dat ik deze elpee Überhaupt ben tegengekomen, maar het mooiste komt nog. Het stickertje met de prijs was van de plastic beschermhoes gegaan en blijven plakken aan de hoes van de elpee ervoor in de bak. Voorzichtig peuterde ik het stickertje van de elpee ervoor af en zag tot mijn grote schrik en jubelstemming dat de vraagprijs zes euro bedroeg. Zes euro!
En zelfs dat is nog niet het eind van het verhaal. Voor zes euro een exemplaar van Good as I been to you vinden, dan is de eerst gedachte: dit moet een kapotgedraaid, vol krassen zittend exemplaar zijn (en zelfs dan is zes euro nog een koopje). De plaat voorzichtig uit de hoes gehaald, en wat bleek? Een ongedraaid exemplaar!
Bij thuiskomst de plaat op de platenspeler gelegd, de platenspeler op de computer aangesloten en een digitale kopie gemaakt. Deze digitale kopie op cd gebrand.
Dit klinkt vele malen beter de cd-uitgave van dit album. De beste manier om naar Good as I been to you te luisteren? De elpee draaien, direct gevolgd door de digitale kopie.
[ook beurservaring? laat het me weten! tom_dylan@hotmail.com]
In de afgelopen dagen erg veel gelezen in oude afleveringen van Isis, zonder internet had ik immers tijd genoeg. En uiteraard erg veel muziek gedraaid. Nu ik bijna door de stapel oude afleveringen van Isis ben, krijg ik binnenkort tijd om een aantal recent uitgekomen boeken over Dylan te lezen. Uiteraard - zoals ik eerder beloofd heb - zal ik na lezing kort schrijven over deze boeken.
Het nieuwe boek van Sid Griffin zou 1 juni 2010 uitkomen, maar dit werd uitgesteld. Ik heb inmiddels begrepen dat het boek onlangs daadwerkelijk verschenen is en verwacht het dan ook binnenkort in mijn brievenbus te vinden.
Later meer, het voelt goed om weer terug te zijn.

setlist 24 juni 2010:
01.Rainy day women #12 &35
02. Señor (tales of yankee power)
03. Watching the river flow
04. Just like a woman
05. High water (for Charley Patton)
06. Tangled up in blue
07. Honest with me
08. Girl of the North country
09. Cold irons bound
10. Love sick
11. Highway61 revisited
12. Spirit on the water
13. Thunder on the mountain
14. Ballad of a thin man
(encore)
15. Like a rolling stone
16. Jolene
17. Blowin' in the wind

setlist 26 juni 2010:
01.Rainy day women # 12 & 35
02. Don't think twice, it's all right
03. Stuck inside of Mobile with the Memphis blues again
04. Just like a woman
05. Honest with me
06. Simple twist of fate
07. High water (for Charley Patton)
08. Blind Willie McTell
09. Highway 61 revisited
10. Shelter from the storm
11. Thunder on the mountain
12. Ballad of a thin man
(encore)
13. Like a rolling stone

Geen opmerkingen: