verbazing...

Het heerlijke van zelf singles draaien, is de verbazing die soms om de hoek komt kijken. Natuurlijk is alle informatie over alle mogelijke releases van Dylan wel ergens te vinden, zo lijkt het, waar onder héél veel op Searching for a gem, maar het maakt wel degelijk verschil uit tussen het lezen over een release en het daadwerkelijk horen.
Afgelopen zaterdag (daar is de beurs weer) kocht ik o.a. een Amerikaanse persing van de single Leopard-skin pill-box hat met op de b-kant Most likely you go your way and I'll go mine, en om die b-kant gaat het.
Nog geen tien minuten geleden laat ik de naald zakken op het vinyl en binnen seconden denk ik ben ik nou gek, of hoor ik het goed? Even controleren op Searching for a gem, ik ben niet gek.
De b-kant van dit singletje bevat niet - zoals je zou mogen verwachten - de Amerikaanse mono-mix van Most likely you go your way and I'll go mine, maar de sterk afwijkende Canadese mono-mix van dit nummer!
Ik hoor je al denken, en?
Die Canadese mono-mix klinkt geheel anders dan de Amerikaanse mono-mix. Het verschil is vooral te horen in de drumpartij. Een geheel andere luisterervaring!
Blonde on blonde is een album bij uitstek dat uitblinkt in een groot aantal verschillende mixen. Beangstigend veel. Er zijn alleen al vier (!) verschillende mono-mixen. Daar komen nog de stereo-mixen bij + alle heruitgaven o.a. op cd.
Wie daar echt in wil duiken, kan ik alleen maar aanraden de tv een avond uit te laten, de gordijnen dicht te trekken en naar de (Engelstalige) website van Roger Ford te surfen. Dat is echter niet geheel zonder risico's. De kans is groot dat na het lezen van alle informatie op deze website de onweerstaanbare behoefte ontstaat om alle versies van Blonde on blonde te horen.
Ik ontdekte deze website denk ik een jaar of vijf geleden en heb nu, op één of twee na, alle versies gehoord. Het was de tijdsinvestering meer dan waard.

Geen opmerkingen: