Dylan kort #421

Nogmaals: Joni Mitchell over Dylan [zie ook hieronder de e-mail van Frits], hier en hier.
Een stuk over Bob Dylan op Zeg nou zelf.
Het boek van Rogovoy bijna uit (zie Dylan kort #418). Ik blijf optimistisch over dit boek. Het meest aardige vond ik nog wel Rogovoy's blik op Slow train coming. Volgens Rogovoy is dit album helemaal niet zo Christelijk als altijd beweerd wordt. Dat kun je het al dan niet mee eens zijn, feit is wel dat Rogovoy Slow train coming goed beluisterd heeft voor hij zijn mening over dit album opschreef. Zijn interpretatie biedt voldoende nieuwe inzichten om zelf opnieuw naar het album te luisteren, om zelf opnieuw het eigen oordeel te toetsen. Als een schrijver dat lukt, is zijn schrijven geslaagd.
Dan zijn er natuurlijk nog de uitspraken van Joni Mitchell. Dylan is, aldus Mitchell, één grote misleiding, zijn stem, naam en muziek zijn nep en staan bol van de plagiaat. Wat moet ik daar voor zinnigs over zeggen? How can I answer that if you got the nerve to ask me? om Dylan te parafraseren.
De beschuldiging van misleiding is wat te laat. In het begin van Dylan's carrière fabriceerde hij met de regelmaat van de klok een verzonnen verleden en ja, probeerde hij te misleiden. Maar die dagen zijn al zo'n jaar of vijftig voorbij. Ik zie niet hoe Dylan vandaag nog probeert te misleiden.
Dat zijn naam nep is, is al jaren geen geheim meer. Dylan werd inderdaad geboren onder een andere naam. Nou en?
De bewering dat zijn stem nep is, verbaasd mij. Hoe is het mogelijk om een stem 'nep' te laten zijn? Natuurlijk kun je je stem verdraaien, denk maar aan de stemmen achter de poppen van Sesamstraat. Maar zingen met een verdraaide stem? Zo'n honderd concerten per jaar? Dat lijkt mij niet vol te houden.
Tot slot zou Dylan's muziek nep zijn en vol plagiaat. Muziek kan niet nep zijn. Mijn haar zou nep kunnen zijn. Het bosje op mijn hoofd zou gemaakt kunnen zijn van iets anders dan haar, maar door moeten gaan voor haar. Mijn schoenen kunnen nep zijn, ik zou bijvoorbeeld goedkope sportschoenen kunnen beplakken met het logo van Nike, zie daar: mijn schoenen zijn nep. Maar hoe kan muziek nep zijn? Dan zou het geluid op Dylan's cd's iets anders moeten zijn dan muziek, maar genoeg op muziek lijken om voor muziek door te kunnen gaan.
Ik zou bijvoorbeeld het geloei van een koe kunnen opnemen en deze opname net zo lang kunnen bewerken op mijn computer met allerlei geavanceerde programma's tot het klinkt als Blowin' in the wind. Zie daar: muziek die nep is.
Ik zie Dylan nog niet met een bandrecorder een wei inlopen.
Tot slot, Dylan's muziek zou vol plagiaat zitten. Dat klopt, Dylan citeert regelmatig de muziek en / of tekst van andere componisten / schrijvers voor zijn eigen nummers. Dat is al járen bekend, niks nieuws onder de zon.
Joni Mitchell schopt nog geen deuk in een pakje boter met haar uitspraken. Ze verkondigt niks nieuws en pure onzin.
Het zij haar vergeven.

Geen opmerkingen: