Onrust in mijn kop

Hoe onoverzichtelijk en onzeker de dagelijkse gang door het leven soms ook mag lijken, er zijn bepaalde zaken die vast staan. De aarde draait om de zon, twaalf is het dubbele van zes en The Concert for Bangladesh was op 1 augustus 1971. Feiten noemen we dat. Feiten staan onomstotelijk vast, daar valt, in tegenstelling tot meningen, niet aan te tornen. Feiten ordenen het leven, ze bieden houvast.
Maar stel je nou eens voor dat één van die feiten iets begint te kantelen, haar balans kwijt is. Stel je voor dat één van die feiten niet helemaal onomstotelijk lijkt vast te staan. Wat als blijkt dat wat altijd waar is geweest ineens niet meer waar blijkt te zijn. Of in ieder geval de schijn tegen heeft.
Dat is schrikken.
De aarde draait om de zon en twaalf is nog steeds het dubbele van zes, maar The Concert for Bangladesh, was dat wel op 1 augustus 1971?
Volgens Olof's files wel. Volgens Olof's files trad Dylan twee keer op tijdens The Concert for Bangladesh, een keer in de middag en een keer in de avond van 1 augustus 1971. In de middag speelde Dylan vijf nummers: A Hard rain's a-gonna fall, Blowin' in the wind, It takes a lot to laugh it takes a train to cry, Love minus zero / no limit en Just like a woman.
En ook tijdens het tweede concert, 's avonds, speelde Dylan vijf nummers: A Hard rain's a-gonna fall, It takes a lot to laugh it takes a train to cry, Blowin' in the wind, Mr. Tambourine man en Just like a woman.
De vijf nummers van het tweede concert verschenen in 1971 op de drie lp boxset The Concert for Bangladesh. In 2005 verscheen Love minus zero / no limit van het eerste concert als bonustrack op de heruitgave van The Concert for Bangladesh op cd. Als je het boekje bij deze heruitgave openslaat, is zo'n beetje het eerste dat je leest een tekst van George Harrison en Ravi Shankar: The Concert for Bangladesh was held on August 1, 1971 at Madison Square Garden, New York City. Het staat vast, The Concert for Bangladesh was op 1 augustus 1971. Dat weet ik al jaren en als George Harrison en Ravi Shankar dat ook nog eens schrijven in het cd-boekje bij de cd-uitgave van The Concert for Bangladesh, dat moet het wel waar zijn.
Toch?
Rob stuurde mij een dag of drie geleden een e-mail en sindsdien ben ik onrustig. Het al jaren vaststaande feit blijkt in een keer niet meer zo vast te staan.
Rob heeft op www.dylanstubs.com twee scans van toegangskaartjes voor The Concert for Bangladesh gevonden. De één is groen en gaf toegang tot het tweede concert, het concert in de avond op 1 augustus 1971. Maar de tweede scan veroorzaakt de onrust in mijn kop. Het is een kaartje van het eerste concert en logischerwijze zou er zo iets op moeten staan als Sun. afternoon Aug. 1 1971, maar dat staat er niet. Er staat Sat. Eve July 31 1971.
Zaterdagavond 31 juli 1971.
Het feit staat te wankelen.
Hoe is het mogelijk dat wat al jaren vast staat in één keer niet meer waar lijkt te zijn.
Ik slaap slecht sinds een nacht of drie.
Help?

Met dank aan Rob voor de e-mail!

Geen opmerkingen: