Laat maar zingen

Vaste lezers weten dat ik een frequent bezoeker van de verschillende kringloopwinkels in mijn regio ben. Het is nog net niet zo dat ik bij binnenkomst met een "goedemiddag meneer Willems, alles goed meneer Willems" wordt binnengehaald, maar een blik van herkenning wordt mij meestal bij het binnentreden van achter de balie wel toegeworpen.
In kringloopwinkels kun je alles vinden, maar meestal vind je er niks.
Vorige week: kringloopwinkel niet ver hier vandaan. Op het moment dat ik binnenkom loopt een jongen van 17, 18 jaar stralend van de houten bak vol afgedankte elpees naar de kassa. Onder zijn arm Blood On The Tracks, Desire en Hard Rain. Eerst onderdruk ik een vloek. Daarna knoop ik een praatje met hem aan. Aardige jongen, koopt zijn eerste Dylans. Ik hoop dat het beluisteren van deze albums hem voldoende plezier brengt om dieper in Dylans oeuvre te duiken.

Vandaag geen afgedankte elpees van Bob Dylan in de kringloopwinkel, wel de cd-single "Rise" van Gabrielle. Wie niet weet wat die single met Bob Dylan te maken heeft moet de achterkant van de hoes lezen. Daar staat: "written by bob dylan / gabrielle / f. unger-hamilton / ollie dagois".
Dylans bijdrage aan de compositie "Rise" blijft beperkt tot een door Gabrielle gebruikte sample uit "Knockin' On Heaven's Door".
Naast de cd-single van Garielle kocht ik vanmiddag het door Hugo Raes en Paul de Wispelaere samengestelde boek Wereld in teksten 4; Bloemlezing voor het tweede oriënteringsjaar v.s.o. of het vierde jaar middelbaar onderwijs (1975). In dit boek staat niet alleen een stuk van Simon Vinkenoog over Bob Dylan (afkomstig uit het boek VogelVRIJ), maar ook een door Hugo Raes gemaakte vertaling van "With God On Our Side". Die vertaling begint zo:

O mijn naam doet er niet toe, mijn leeftijd nog minder,
het land waar ik vandaan kom heet de Mid-West.
Daar hebben ze me opgevoed en geleerd de wetten te gehoorzamen,
en dat het land waarin ik leef God aan zijn kant heeft.

Bij het vinden van dit boek dacht ik: waarom werd dit boek niet gebruikt op de school waar ik op zat? Maar gelijk daarna realiseerde ik me dat ik het zeker ook niet slecht getroffen had met de school waar ik op zat.
Ik herinner mij een bezoek aan de schoolbibliotheek met de docent Engels. De reden van dit bezoek: voorbereiding op de lijst voor het examen te lezen boeken. Tijdens dit bezoek plukte ik Bob Dylans Tarantula uit de kast. Op mijn vraag of ik dat boek voor mijn examen mocht lezen heb ik tot op de dag van vandaag nog geen antwoord gekregen.
Na mijn examen heb ik het exemplaar van Tarantula uit de schoolbibliotheek gekregen. Ik was de eerste in vele jaren geweest die enige belangstelling voor het boek had getoond.

Onderweg van de kringloopwinkel naar huis begon het in mijn hoofd te zingen, zomaar out of the blue: "The Times They Are A-Changin'", de versie uit het Witte Huis. Zo mooi, dit wil ik iedere dag wel in mijn hoofd hebben zingen.