Hard Rain

Ochtend:
Iedere week zou Hard Rain gedraaid moeten worden, minstens één keer, maar de realiteit leert dat de meeste weken voorbij gaan zonder de realisatie van alle goede voornemens. Er gaan nogal wat weken voorbij waarin Hard Rain niet gedraaid wordt, maar deze week gaat mij dat niet gebeuren. Deze week is het veertig jaar geleden dat Hard Rain verscheen, alleen daarom al moet het deze week lukken om naar Hard Rain te luisteren.
Het is vrijdag. De week is nog niet voorbij, al schiet het al wel op.
Het is vrijdag, ik kan Hard Rain nog draaien voor de week voorbij is.

Middag: 
Hard Rain draait. Wat een heerlijk ranzige plaat is dit toch. De muziek spettert, spattert en spuugt. De eerste gitaarnoten van "Maggie's Farm" en dan de explosie.
Sssst.... Luister....
Hoor je?
Mooi, hè?

Hard Rain was het eerst Dylan-album dat ik van voor naar achter hoorde. Is Hard Rain een goed begin voor het oplopen van een Dylan-verslaving? Ik betwijfel het.
Moet je je voorstellen: ik kocht dit album, wist niks van Bob Dylan. Ik kende het nummer "A Hard Rain's A-Gonna Fall" niet. Ook had ik de concertfilm Hard Rain niet gezien. Uren heb ik op mijn puberkamer zitten peinzen over de titel van dit album: Hard Rain. Hoe vaak heb ik Hard Rain gehoord voor ik wist waar de titel van dit album op slaat?
Vaak en altijd met de albumhoes in mijn handen.
De priemende ogen van de voorzijde van de hoes. Met deze foto wint Dylan iedere staarwedstrijd.

Er zijn zeker weken dat ik Hard Rain niet kan draaien. De muziek op Hard Rain is niet zozeer mooi, maar aangrijpend. Misschien zelfs herkenbaar, zo hier en daar. Invoelbaar zeker, maar nergens mooi. De muziek op Hard Rain is de schreeuw van een getergde man. Het is pijn, venijn, spijt.
Het is het geluid van de man op de bodem van de put die zijn middelvinger opsteekt naar zij die op hem neerkijken. Zoiets.
En toch zit er een zekere zachtheid tussen de noten op Hard Rain.

De week is nog lang niet voorbij. Na vandaag telt deze week nog twee dagen.
Twee dagen om Hard Rain te herhalen.
En te herhalen.


Geen opmerkingen: