Jan Cremer en Bob Dylan (vervolg)


Aanvulling op eerder bericht. Inmiddels heb ik Ik Jan Cremer derde boek gelezen en ik ben niet onder de indruk.

Het boek telt 270 hoofdstukken, Dylan komt voor in 14 hoofdstukken. Zoals ik al vermoedde, zijn veel van Jan Cremers beweringen m.b.t. tot Dylan dubieus. Voor ik de hoofdpunten uit de betreffende 14 hoofdstukken op een rijtje zet, nog één algemeen punt, welke in bijna alle 14 hoofdstukken terug komt, Jan Cremer heeft het over Dylans sidekick Taco Pronto. Ik heb nog nooit van Taco Pronto gehoord, ik vermoed dat deze Taco Pronto gebaseerd is op Bobby Neuwirth.


Hoofdstuk 56:

Cremer bezoekt Dylan regelmatig in het Chelsea hotel. Dylan 'jat' zinnen en ideeën voor zijn songs uit o.a. kranten, The Best of Heinrich Heine en Nietzsche in a Nutshell. Dylan gebruikt een rijmwoordenboek. Dylans bijnaam is Tarantula. Cremer heeft het omslag van Dylans boek Tarantula gemaakt. Dylan lijft concurenten in om ze monddood te maken. Wie zich niet door Dylan liet inlijven / opkopen kwam, door Dylans toedoen, niet meer aan de bak in de muziektempels en nachtclubs. Oude vrienden worden genegeerd. Cremer vliegt met Dylan naar een concert, begin februari (jaar?) naar Kentucky, in de buurt van Louisville. Dylans ouders zijn aanwezig maar worden door Dylan genegeerd.


Hoofdstuk 66:

Op een feestje van Jerry Schatzberg praat Cremer met schrijver Tennessee Williams wanneer beide heren worden aangesproken door Taco Pronto of ze Dylan willen ontmoeten. Cremer en Williams weigeren in de rij te gaan staan om Dylan te ontmoeten.


Hoofdstuk 67:

Taco Pronto is een ja-knikker. Dylan eet veel honing voor zijn stem.


Hoofdstuk 68:

Eerste ontmoeting tussen Cremer en Dylan in het Chelsea hotel. Dylan heeft Cremers boek gelezen en wilde daarom Cremer ontmoeten. Dylan vraagt aan Cremer om een schilderij voor hem te maken, mogelijk als omslag voor zijn dichtbundel (Tarantula) of de hoes voor een nieuw album. Titel schilderij: Ode aan werelddichter nummer 1. Cremer gaat met Dylan op tournee. Cremer ontfermt zich over Sara, op verzoek van Dylan.


Hoofdstuk 83:

Cremer ontfermt zich over Sara. Sara verveelt zich tijdens Dylans concerten. Dylan treedt op in de Island Garden Arena, net buiten New York. Voor het eerst boegeroep i.v.m. de electrisch versterkte instrumenten. Na het concert kan Dylan (en Cremer) net ontsnappen aan hysterische fans door de truc van 'de drie Dylans'.


Hoofdstuk 84:

Feest op Dylans kamer in het Chelsea hotel (kamer 211) met bandleden, groupies, veel drank en drugs. Dylan is bezig een nieuw nummer te schrijven (Visions of Johanna). Dylan heeft hulp nodig (met rijmwoorden). Iemand roept Coughin heatpipes, man. Een ander Highway blues. En verder:

Diamond studded shoes

The undertaker has nothing to lose.

Broken memories of a mule.

Fishtruck, man.

They're loading a fishtruck on Fulton Street.

Dylan bladert door zijn rijmwoordenboek en vraagt aan Cremer een bekende Nederlandse vrouwennaam te noemen. Cremer komt met de naam van zijn grootmoeder: Janna. Dylan verandert dit in Johanna.


Hoofdstuk 85:

Mensen die het ook willen 'maken' komen naar het Chelsea hotel om in de buurt van o.a. Dylan te zijn. Eén van de leden van Dylans begeleidingsband biedt een man een mogelijke plek in Dylans band aan in ruil voor sex met de vriendin van de man.


Hoofdstuk 105:

Dylan noemde (zangeres) Nico Sad eyed lady of the lowlands.


Hoofdstuk 109:

Edie S. verlaat Andy Warhol en tekent een contract met Grossman / Dylan. Grossman en Dylan waren alleen maar uit op het geld van Edie S.


Hoofdstuk 111:

Taco Pronto weigert Edie 'medicijnen' te geven omdat ze geen geld heeft. Pronto houdt zich schuil ik de kamer van Dylan. Cremer gaat verhaal halen, voor de deur van Dylans kamer staat een groepje wachtende, o.a. Ramblin' Jack Elliott, niemand wordt binnengelaten.


Hoofdstuk 117:

Dylan is verdwenen, geruchten doen de ronde. Cremer heeft Dylan voor het laatst gezien in Nashville, tijdens de sessies voor Blonde on blonde. Cremer heeft Dylan geholpen met songtitels, zoals Sooner or Later en Visions of Johanna. Dylan en Cremer voerde lange gesprekken over kunst en literatuur. Dylan biedt Cremer geld om een boek over hem te schrijven, Cremer weigert. Cremer was bij de ontmoeting tussen Dylan en The Byrds. Kwade tongen beweren dat Dylan en Taco Pronto een homosexuele relatie hebben.

Cremer hoort van Taco Pronto dat Dylan een ongeluk heeft gehad. Grossman belt Cremer dat het een goed idee is, dat Cremer Dylan bezoekt. Cremer treft Dylan ogenschijnlijk slapend aan op een bank met kaalgeschoren hoofd. Het hoofd in het verband. Zijn gezicht vol korsten, zweren en rode puisten met witte koppen. Rode vlekken op Dylans handen. Beide armen vanaf de pols in het verband. Dylan ligt te bibberen en te klappertanden. Dylans 'aandoeningen' zijn veroorzaakt door veel en / of verkeerd drugsgebruik.

Cremer moet Grossman beloven tegen niemand iets over Dylans situatie te vertellen.


Hoofdstuk 133:

Tijdens Dylans tournee, in aanwezigheid van Cremer, in Pittsburgh, Pennsylvania proberen fans een limousine omver te gooien.


Hoofdstuk 197:

Cremer is bij veel Dylanconcerten geweest. Cremer was aanwezig bij de opnamesessies voor Blonde on blonde.


Tot zover.

Geen opmerkingen: