Dylan (verre van) kort #3643

De foto rechts is gemaakt in Londen. [met dank aan Rob]
Rough And Rowdy Ways: de songteksten staan nu op Dylans website, zie hier. [met dank aan Arie]
Olof Björner heeft inmiddels informatie over de sessies voor Rough And Rowdy Ways op zijn website gezet, zie hier. [met dank aan Arie]
Ik heb de indruk dat al deze informatie afkomstig is uit open bronnen en in sommige gevallen gebaseerd is op aannames, zoals de datering bijvoorbeeld. Daar is overigens niks mis mee, zolang dit maar in het achterhoofd gehouden wordt.
Lust For Life #102 - nu in de winkels - bevat een zes pagina's tellend artikel over Bob Dylans albums sinds Time Out Of Mind (1997) van Jolien Eijsink en Dominique van der Geld. Verderop in het tijdschrift staat nog een recensie van Rough And Rowdy Ways. [met dank aan Arie en Johan] Dat is veel Dylan voor €6,95.
Het artikel van Eijsink en Van der Geld is alleraardigst, zeker de moeite van het lezen waard. Wat ik alleen jammer vind is dat ze Sid Griffin een aantal malen aan het woord laten over de besproken albums. Niet dat er iets mis is met Sid Griffin, verre van zelfs. Een prima Dylan-schrijver, die Griffin. En sinds ik in deze Lust For Life las dat hij "Love And Theft" tot de vijf beste Dylan-albums rekent, kan de man helemaal geen kwaad meer doen in mijn boekje. 
Waar zit dan het probleem? Het probleem zit 'm voor mij hier in: Lust For Life is een Nederlands tijdschrift, waarom dan een Amerikaanse Dylan-kenner aan het woord laten terwijl er in Nederland genoeg Dylan-kenners rondlopen die minstens evengoed Dylans catalogus van commentaar kunnen voorzien als Griffin. 
OOR: de editie van dit tijdschrift welke nu in de winkels ligt bevat een (korte) recensie van Rough And Rowdy Ways.
De Groene Amsterdammer no. 27 bevat een stuk van Leon Verdonschot over Rough And Rowdy Ways. Dat stuk kan ook online gelezen worden, zie hier. [met dank aan Peter en John]
Rough And Rowdy Ways kwam in Engeland op nummer 1 de hitlijst binnen, een vrij unieke gebeurtenis, zie hier. [met dank aan Wim] Zie ook hier.
Frederik Laurens over Rough and Rowdy Ways, zie hier. [sterke recensie, aanrader]
Piet van Die over Rough And Rowdy Ways, zie hier.
Harrie Strubbe over Rough And Rowdy Ways, zie hier.
Rough And Rowdy Ways staat ook in week 27 op de eerste plek in de Nederlandse albumlijst, zie hier en hier.
Rough and Rowdy Ways in het lijstje met beste albums van 2020 van Focus Knack, zie hier.
Nederlands Dagblad: Gerard ter Horst luisterde in vijf maanden tijd Dylans oeuvre. Dat levert een serie columns op, de eerste staat hier. (abonnementssleutel) [met dank aan Wim]
Milton Glaser (de Volkskrant, 29 juni) [met dank aan Herman en Hans]: 


NRC Handelsblad van 29 juni heeft een artikel over Milton Glaser. Over Glasers Dylan-poster schrijft Toef Jaeger: "Ruim zes miljoen afdrukken kwamen van alleen al zijn psychedelische Bob Dylan (zwart silhouet met regenboogharen) in verschillende kamers te hangen." [met dank aan Hans]
Zouden er echt 6 miljoen exemplaren van die Dylan-poster gedrukt zijn? Op 1 januari 2018 telde Nederland 7,9 miljoen huishoudens. Als die 6 miljoen van Jaeger klopt, zijn er genoeg om grofweg driekwart van de Nederlandse huishoudens van een exemplaar van die poster te voorzien.
Algemeen Dagblad: "Bob Dylan (79) vestigt nieuw hitlijstrecord", zie hier. [met dank aan Hans]
de Telegraaf: "Bob Dylan vestigt nieuw hitlijstrecord", zie hier.
Alja Spaan over Dylans concertdebuut in Nederland (23 juni 1978), zie hier. [met dank aan Alja]
Paradiso stuurt een nieuwsbrief naar een ieder die zijn mailadres inlevert (zie hier). In een recente nieuwsbrief komt Chris Kijne aan het woord over de BOBCast, zie hier. [met dank aan Peter]
BOBCast: In aflevering 4 (5 juli) is Cato van Dijck te gast, luister alvast naar haar versie van "I Shall Be Released", zie hier.
Podcast van de week: BOBCast, zie hier.
VPRO Gids van 30 juni bevat ingezonden brief nummer 4 [met dank aan Herman]:



Het Groningse feuilleton Mussengang, in deel 2 staat het stuk "Katmandu" met een beetje Dylan  [met dank aan Hans]:


(zie ook hier)
Peter van Brummelen over Music From Big Pink, het debuut van The Band, (Parool 30 juni, abonnementsslot): "Het bijna majestueus klinkende 'The Weight' blijft het sterkste nummer van de plaat, maar door merg en been gaand mooi is ook de uitvoering van het door Dylan geschreven 'I Shall be Released'. zie hier. [met dank aan Hans]
Michael de Jong: van deze in 2018 overleden muzikant verschijnt op 17 juli het album Homegrown. Dit album bevat covers van songs van onder andere Bob Dylan en George Harrison. Hoeveel Dylan-covers op dit album staan, weet ik. Het album bevat in ieder geval "Simple Twist Of Fate", zie hier en "Absolutely Sweet Marie", zie hier.
Algemeen Dagblad over dit album, zie hier. [met dank aan Hans]
In 1999 kocht ik The Waiting Game van De Jong, een album waar ik snel aan verslingerd raakte. Ik moet het tientallen, misschien honderden keren gedraaid hebben. Maar naar een tijdje raakte De Jongs muziek op de achtergrond. Ik weet niet eens meer zeker of ik The Waiting Game nog wel heb (ik ga zo zoeken).
Ik ontdekte net dat De Jong in de jaren tachtig in een band zong en met deze band ook nummers van Dylan speelde. Op het album Live van The Michael de Jong Band staan versies van "Just Like A Woman", "Highway 61 Revisited" en "Subterranean Homesick Blues", zie hier.
Het Parool 3 juli: "Phoebe Bridgers is 25 en houdt onder meer van Bob Dylan, Neil Young en Joni Mitchell."  zie hier (abonnementsslot). [met dank aan Hans]
The Times They Are A Changing [sic], morgen - 5 juli - in Theetún de Hollen in Ryptsjerk, zie hier.
Fons Geraerts praat met Gerards Kessels over onder andere Bob Dylan (5 juli op L1), zie hier.
Once Were Brothers 21 augustus in Verkadefabriek, zie hier.

Onder deze "Dylan kort" staat nog een serie vandaag geplaatste berichten, vooral afleveringen van "Dylan vinden waar hij niet of nauwelijks is".

5 opmerkingen:

Anoniem zei

"Na een mislukte toer met Bob Dylan trekken ze zich terug in een lelijk roze huis op het platteland van Woodstock."

Anoniem zei

U schrijft: "NRC Handelsblad van 29 juni heeft een artikel over Milton Glaser. Over Glasers Dylan-poster schrijft Toef Jaeger: "Ruim zes miljoen afdrukken kwamen van alleen al zijn psychedelische Bob Dylan (zwart silhouet met regenboogharen) in verschillende kamers te hangen." [met dank aan Hans]
Zouden er echt 6 miljoen exemplaren van die Dylan-poster gedrukt zijn? Op 1 januari 2018 telde Nederland 7,9 miljoen huishoudens. Als die 6 miljoen van Jaeger klopt, zijn er genoeg om grofweg driekwart van de Nederlandse huishoudens van een exemplaar van die poster te voorzien."
Hoezo zou de 6 miljoen posters slaan op alleen Nederlandse huishoudens? Dat staat nergens in het stuk en is ook niet het geval.

tom w zei

Beste,

U schrijft: "Hoezo zou de 6 miljoen posters slaan op alleen Nederlandse huishoudens? Dat staat nergens in het stuk en is ook niet het geval."
Blijkbaar ben ik onduidelijk geweest. Uiteraard zijn deze posters niet uitsluitend voor de Nederlandse markt gedrukt. Sterker nog, ik kan geen voor de Nederlandse markt bestemde release bedenken waar deze poster bij zat. De poster zat bij elpees die werden uitgebracht - zo uit mijn hoofd - in Amerika, Canada, Japan en Duitsland. Ik ben ongetwijfeld een aantal landen vergeten.
De zin "Als die 6 miljoen van Jaeger klopt, zijn er genoeg om grofweg driekwart van de Nederlandse huishoudens van een exemplaar van die poster te voorzien." is een poging om het grote getal 6 miljoen te concretiseren. Wat ik zeker niet bedoelde is dat de poster alleen voor Nederlandse huishoudens is gedrukt.

Tom

Johan zei

De poster zat enkele jaren geleden bij de Music on Vinyl persing; een heruitgave van de Amerikaanse elpee voor ook de Nederlandse markt

tom w zei

Ha Johan,
Die uitgave van Greatest Hits was ik helemaal vergeten. Is uit 2014. Zie hier: http://bobdylaninnederland.blogspot.com/2014/12/bob-dylans-greatest-hits-door-music-on.html
Dank voor de aanvulling / correctie!

groet,
Tom