Mixed up confusion



Vandaag vijftig jaar geleden, op 14 december 1962, verscheen de allereerste single van Bob Dylan in Amerika. Ik heb het natuurlijk over de single ‘Mixed up confusion’ met op de flipside ‘Corrina, Corrina’.
Er is in die vijftig jaar sinds de release al veel over deze single geschreven en in al dat schrijven duiken steeds weer twee punten op. Ten eerste de bewering dat deze single niet binnen Dylans muziek pastte en ten tweede dat deze single kort na release door platenmaatschappij Columbia uit de handel werd genomen.
Beide punten verdienen het om nader te bekeken worden.
De single ‘Mixed up confusion’ werd uitgebracht tussen de release van Dylans debuutalbum en The Freewheelin’ Bob Dylan. Het klopt dat de tegen rock ’n roll aan schurkende muziek van ‘Mixed up confusion’ weinig gemeen heeft met de muziek op Bob Dylan en The Freewheelin’ Bob Dylan. Daar kleeft echter wel een heel grote ‘maar’ aan. Die ‘maar’ bestaat uit het volgende feit: The Freewheelin’ Bob Dylan zoals die aanvankelijk uitgebracht zou worden, is niet The Freewheelin’ Bob Dylan zoals we die nu kennen. De planning was dat dit album de nummers ‘Rocks and gravel’, ‘Talkin’ John Birch society blues’, ‘Let me die in my footsteps’ en ‘Gamblin’ Willie’s dead man’s hand’ zou bevatten. Deze vier nummers werden kort voor release van het album – in mei 1963 – vervangen door vier andere nummers. Dat betekent dat ten tijde van de release van de single ‘Mixed up confusion’ het nog steeds de bedoeling was om The Freewheelin’ Bob Dylan uit te brengen met de vier eerder genoemde nummers. Met dat in het achterhoofd, is de keuze om ‘Mixed up confusion’ op single uit te brengen helemaal niet zo’n gekke keuze geweest aangezien dit nummer muzikaal min of meer in het verlengde ligt van ‘Rocks and gravel’.
Harde bewijzen heb ik hier niet voor, maar het zou mij niet verbazen wanneer de keuze om ‘Mixed up confusion’ in december 1962 op single uit te brengen mede te maken heeft met de plannen om ‘Rocks and gravel’ op The Freewheelin’ Bob Dylan te zetten. Sterker nog: wanneer ooit een onderzoeker uit de archieven van platenmaatschappij Columbia bewijs opduikt waaruit blijkt dat het aanvankelijk de bedoeling was om ten eerste The Freewheelin’ Bob Dylan veel eerder uit te brengen dan mei 1963 en ten tweede dat het de bedoeling was dat zowel ‘Rocks and gravel’ als ‘Mixed up confusion’ op dit album terecht zouden komen, dan zal ik niet raar opkijken.
Tot zover de gedachten rond de keuze voor het in december 1962 uitbrengen van ‘Mixed up confusion’ op single. Dan na de die tweede mythe rond deze single: de single zou kort na release door platenmaatschappij Columbia weer uit de handel genomen zijn. Ik heb daar wel wat twijfels over. De voornaamste reden daarvoor is dat op de website Searching for a gem – naast de promopersing - maar liefst drie labelvarianten van deze single te bewonderen zijn. Indien die single kort na release door Columbia werd teruggetrokken, dan zouden er – zo denk ik – geen drie labelvarianten van deze single zijn.

Het aardige van deze single is dat – als er over geschreven wordt – de aandacht voornamelijk naar de A-kant van deze single gaat, terwijl de flipside minstens net zo interessant is. Maar voor ik daar op doorga, eerst even terug in de tijd, naar 1985 en de release van Biograph. Op Biograph staat als eerste nummer van de tweede elpee ‘Mixed up confusion’. Volgens de credits op Biograph gaat het hier om de in 1962 uitgebrachte single. Dit klopt niet, de versie van ‘Mixed up confusion’ die in 1985 op Biograph werd gezet, is een andere versie van dit nummer dan de versie die in 1962 op single werd uitgebracht.
In 1997 werd Biograph opnieuw uitgebracht, dit keer wel met dezelfde versie van ‘Mixed up confusion’ als op de single. Echter, het is wel dezelfde versie, maar een andere mix. De single bevatte (uiteraard) de monomix terwijl de versie van Biograph uit 1997 een toen recent ontdekte stereomix bevatte. (Onlangs werd Biograph nogmaals opnieuw uitgebracht, dit keer weer met de alternatieve take van ‘Mixed up confusion’ die ook op de eerste release van Biograph stond…)
Op de flipside van de vandaag vijftig jaar geleden uitgebrachte single staat ‘Corrina, Corrina’. Wie nu gelijk denkt ‘Oh, die ken ik al, die staat ook op The Freewheelin’ Bob Dylan’, moet toch maar even verder lezen. de versie van ‘Corrina, Corrina’ op deze single is namelijk niet identiek aan de versie van dit nummer op The Freewheelin’ Bob Dylan. In tegenstelling tot ‘Mixed up confusion’ werd deze versie van ‘Corrina, Corrina’ op geen enkele andere uitgave dan op deze single officieel uitgebracht. Wie deze alternatieve take van 'Corrina, Corrina’ wil horen, zal dus toch echt op zoek moeten gaan naar deze single.

Het zoeken naar, of liever: vinden van deze single valt nog niet mee. In de eerste plaats ging deze single in december 1962 niet in grote getale over de toonbank en in de tweede plaats is deze single zeer gewild. Aangezien één en één twee is, kan eenieder wel op zijn klompen aanvoelen dat als deze single al aangeboden wordt, hij meestal voor grof geld van hand tot hand gaat. Voor wie het echter uitsluitend om de muziek op deze single gaat, zijn er alternatieven. Tussen december 1966 en 1969 werd deze single namelijk achtereenvolgens ook uitgebracht in Nederland, Frankrijk, Noorwegen en Italië. Met name de Nederlandse en Franse persing van deze single duikt vrij regelmatig op platenbeurzen op.
Deze vier persingen van ‘Mixed up confusion’ zitten alle vier in een picturesleeve met daarop een foto van Bob Dylan achter een piano. Die foto werd gemaakt in 1965.
Zou het een bewuste keuze van Dylans platenmaatschappij zijn geweest om deze single op de hoes te illustreren met een foto uit 1965? Het lijkt haast wel of die foto wil zeggen: ‘de opname van “Mixed up confusion” mag dan wel uit Dylans “folkietijd” stammen, maar de muziek sluit perfect aan bij Dylans muziek uit 1965’. Misschien is dat nog niet eens zo’n heel gekke gedachten.
In 1962 was Bob Dylan zijn tijd drie jaar vooruit.
Zoiets.

Geen opmerkingen: