27 december 1967: John Wesley Harding komt in Amerika uit.
T.S. Eliot & Bob Dylan: Zie hier.
A Bob Dylan lexicon ( part 3 R-Z): Zie hier.
Martin Bril - Man uit de verte: Zie hier.
Ik heb gisteravond Man uit de verte van Martin Bril uitgelezen. Mooi boek, maar niet zo mooi als ik verwacht had, moet ik bekennen. Misschien zegt dat meer over mij dan over het boek. Ik beperk mij hier even tot het Dylan-deel in Man uit de verte (dit is tenslotte een Dylan-blog). Dat Dylan-deel beslaat de bladzijden 49 t/m 76 (daarnaast komt Dylan nog een keer of twee, drie voorbij in andere stukken). 'Een kind kan het horen' - het eerste stuk over Dylan - is een wat langer stuk en bezorgt mij hier en daar kromme tenen. Die kromme tenen komen niet omdat het slecht geschreven is (Bril schrijft niet slecht), maar omdat er een aantal fouten in de feiten in zitten. Fouten die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. 'Een kind kan het horen' is hierin gelukkig de uitzondering.
Het tweede verhaal - 'Envelop' - is een schitterende column over het ontvangen van een cd met daarop dertien versies van 'Tell ol' Bill' die onder de titel 'Dylan' op 8 oktober 2008 in de Volkskrant stond en eerder gepubliceerd werd in het boek Het evenwicht.
Het derde verhaal - 'Bobdei' - moet ook als column in de Volkskrant hebben gestaan (datum?), aldus de verantwoording in dit boek, en gaat over een Dylan-bijeenkomst in Heerenveen en de film I'm not there.
Het vierde verhaal - 'Dylan' - komt ook uit de Volkskrant en gaat over een bezoek aan een tentoonstelling met foto's van Daniel Kramer.
Het vijfde verhaal - 'Man uit de verte' - werd deels eerder gepubliceerd in een boekje bij de door de Volkskrant uitgebrachte box The Bob Dylan 60's collection. Het het eerste deel van dit stuk werd onder de titel 'Niemand' (in een iets langere versie) als column in de Volkskrant van 25 oktober 2007 gepubliceerd. En als ik me niet vergis werd het tweede deel eerder onder de titel 'Hobby' in het Volkskrant Magazine van 2 juni 2007 gepubliceerd. Ik weet dat ik me bij de aankoop van dat Volkskrant-boxje stoorde aan de tekst van Martin Bril in het boekje. Niet dat ik die tekst slecht vond, maar de combinatie van de tien cd's uit de jaren zestig is een absurde combinatie aangezien tekst en muziek niet tot nauwelijks raakvlakken met elkaar hebben. Nu 'Man uit de verte' los gepubliceerd is, dus buiten de context van dat cd-boxje, komt naar mijn smaak de tekst veel beter tot haar recht. Mooi verhaal, vooral de beschrijving van het concertbezoek.
Tot zover de vijf verhalen over Dylan in Man uit de verte.
In de archieven heb ik meer columns van Martin Bril over Bob Dylan, zoals een column uit oktober 2004 over Chronicles en een stuk onder de titel 'Zwerver' over Time out of mind uit Vrij Nederland van 16 oktober 1997. Beide stukken hadden best in Man uit de verte opgenomen kunnen worden en er zijn ongetwijfeld nog veel meer stukken over Dylan die in dit boek op z'n plaats waren geweest.
Man uit de verte is een aardige aanvulling voor de boekenkast, maar als je me diep in mijn hart kijkt, dan zou ik het liefst zien dat Brils uitgeverij stopt met het uitbrengen van dit soort thematische boeken en Brils columns in chronologische volgorde uitbrengt in een serie mooi gebonden boeken.
1 opmerking:
Ja daar heb je wel gelijk in, zoals bijv met de boeken van Renate Rubinstein is gebeurd.
Ook liggen de boekjes zonder al te veel reclame in de winkels, zonder blogs als dat van jou mis je ze zomaar.
Ik heb het boek nu ook gelezen maar denk dat er voor in de Dylan liefhebber ook in de andere verhalen veel te genieten valt
Een reactie posten