Openbare verborgen schatten #4

In openbare verborgen schatten zal ik - de ene keer kort, de andere keer wat langer - opnames waarop Dylan te horen is, maar die niet op Dylan's officieel uitgebrachte albums te vinden zijn, bespreken. Het kan gaan om een soundtrack of verzamelaar waarvoor Dylan een nummer heeft opgenomen, of om een opname van een andere artiest waar Dylan aan heeft meegewerkt. In deze aflevering 4 Songs from Renaldo and Clara.

In 1975 ging Dylan op tournee, de zogenaamde Rolling thunder revue. Tijdens deze tournee ging hij niet alleen. Naast een begeleidingsband, gingen een groot aantal andere muzikanten, zoals Joan Baez en Roger McGuinn mee, de schrijvers Larry "Ratso" Sloman en Sam Shepard - wat de briljante boeken On the road with Bob Dylan en The Rolling Thunder logbook opleverde - en een filmploeg. Van de honderden uren film die tijdens deze tournee werd geschoten, 'knutselde' Dylan in 1977 de, lang niet zo slechte als de reputatie doet vermoeden, film Renaldo and Clara. Ter promotie van deze film verscheen in januari 1978 de promo 4 Songs from Renaldo and Clara en eenieder die de muziek op deze promo niet kent, mist een stuk ongekende schoonheid.
De promo begin met People get ready, nog geen drie minuten. Als de naald op het vinyl zakt, wordt langzaam het volume opgeschroefd. Alsof de muzikanten al een tijdje staan te spelen, alsof de luisteraar de deur naar de oefenruimte opentrekt, naar binnenloopt en halverwege de repetitie van dit door Curtis Mayfield geschreven nummer valt.
Dit nummer duurt véél te kort, pure schoonheid. Als een oude dieseltrein kabbelt het nummer voort, met lange uithalen.
Gaat er wel eens een week voorbij zonder dat ik voor me uit murmel


People get ready, there's a train comin'
You don't need no baggage, you just get on board
All you need is faith to hear the diesels hummin'
You don't need no ticket you just thank the lord


Eigenlijk niet.
Het tweede nummer, wederom een cover - Never let me go werd geschreven door Joseph Wade Scott - is een duet met Joan Baez. Opgenomen in Montreal op 4 december 1975. Wederom rustig, bijna kabbelend. Sluit je ogen en je ziet ze staan, Baez en Dylan, de gezichten dicht bij elkaar, een microfoon delend.
En na het wegsterven van de laatste noot, nog geen zes minuten na het laten zakken van de naald, moet het album omgedraaid worden.
De tweede kant begint met It ain't me, babe, opgenomen op 20 november 1975 en ook uitgebracht als bonustrack op de cd-single Dignity (Unplugged) in 1995 en op de Japanse cd Bob Dylan live 1961 - 2000: Thirty nine years of great concert performances. De versie van It ain't me, babe op The Bootleg series vol. 5: live 1975 is inderdaad dezelfde opname als op 4 Songs from Renaldo and Clara, maar in een nieuwe remix. Iedereen die bekend is met volume 5 van The Bootleg series zal zich een voorstelling kunnen maken van deze opname.
4 Songs from Renaldo and Clara sluit af met Isis, opgenomen 4 december 1975. Deze versie verscheen in Nederland in 1984 als de b-kant van de single Jokerman en in 1985 op Biograph.

Hoewel alleen de eerste twee nummers van deze promo nog echt voor 'rarities' door kunnen gaan, blijft 4 Songs from Renaldo and Clara als geheel interessant. De vier nummers, hoe verschillend ook onderling, vormen samen een perfect minialbum.
Een pareltje als je het mij vraagt.

2 opmerkingen:

Karl zei

Fantastische rubriek, Tom. Voor dit soort weetjes (onder andere, natuurlijk) bezoek ik die geweldige blog van je. Elke keer weer leer ik iets bij over de Grote Dylan!

Nu alleen nog een plekje waar ik dit mini-album kan downloaden, en ik ben helemaal blij :D

Rob zei

Een perfecte zgn. "vinyl rip" van dit album is te vinden bij het bekende groene duiveltje.