ITALTLITATTC

Terwijl Highway 61 revisited door de kamer knalt, kom ik er achter dat Simon zo aardig is geweest om enkele regels uit de Volkskrant over te typen in een aan mij gerichte e-mail: 'Bob Dylan (71) behoort nu definitief tot de Amerikaanse kunstadel: de singer-songwriter is de eerste rockster die mag toetreden tot de zeer elitaire American Academy of Arts and Letters. Dylan is benoemd tot erelid net als artiesten als Meryl Streep en Woody Allen. Of Dylan aanwezig zal zijn bij de benoeming is nog maar de vraag. De zanger is voorlopig op tournee.'
Canoniseren nu het nog kan, nu Bob Dylan nog leeft en mogelijk, héél misschien komt opdraven, denkt de cynicus in mij. Natuurlijk is het mooi dat de man de eerbewijzen krijgt die hem toekomen, maar wordt zijn muziek beter van het ontvangen van prijzen? Natuurlijk niet, het blijft gewoon goed, zoals het altijd al was.
Ik ben een zeikerd, ik weet 't.

Gelukkig draait Highway 61 revisited, dat album is een van die redenen waarom Bob Dylan alle lof verdient die hem toegeschoven wordt, nu dus door de American Academy of Arts and Letters.
Als je dat afkort, krijg je AAoAaL, of AAAL. Afkortingen tikken wat makkelijker, al is het soms dan weer niet duidelijk waarnaar zo afkorting verwijst.
Als ik bijvoorbeeld schrijf dat ik naar H61R luister, dan zullen de meeste lezers nog wel weten welk album ik bedoel, maar als ik het heb over ITALTLITATTC, dan zal niet iedereen daar 'It takes a lot to laugh, it takes a train to cry' uithalen. En toch kom ik regelmatig dit soort afkortingen tegen op het internet in stukken die gaan over de muziek van Bob Dylan.
Sommige afkortingen kom ik zo vaak tegen - zoals LARS, AATW en TUIB - dat ik niet eens meer hoef na te denken om te weten dat achter deze afkortingen respectievelijk 'Like a rolling stone', 'All along the watchtower' en 'Tangled up in blue' schuilgaan, maar soms is het lastiger. Wie weet bijvoorbeeld waar WTRF voor staat? Of wat te denken van IBYBT.?
Zouden ze bij de AAAL wel weten dat achter deze twee afkortingen 'Watching the river flow' en 'I'll be your baby tonight' schuil gaan?

Genoeg, H61R is inmiddels afgelopen, ik twijfel nog of ik BIABH - met het schitterende SHB en IAONBB - of MT op zal zetten. Die laatste plaat heb ik al lang niet meer gedraaid en al vind ik het niet Dylans sterkste album, er staat wel TOTM en WB2 op, twee nummers die ik wel weer eens wil horen.
Weet je wat, ik doe eens gek, ik zet HR op, de MOV-persing.

Geen opmerkingen: