Bob Dylan - Most likely five believers

Ik heb eerder over de door Schaltone nv uitgegeven songboeken van Bob Dylan geschreven, onder andere in Bob Dylan in Nederland 1965 - 1978 (blz. 79) en in Luister je nou alweer naar Bobby (blz. 148). Je zou dit bericht kunnen zien als een aanvulling op en beeld bij dat stukje in Luister je nou alweer naar Bobby.
In het door Schaltone nv uitgegeven songboek van Blonde on blonde staat een van de in mijn ogen meest geestige fouten die er ooit is gemaakt in een songtitel van Bob Dylan. De samenstellers van dit boek hebben de songtitel 'Obviously 5 believers' uit elkaar getrokken en samengevoegd met een deel van de songtitel 'Most likely you go your way and I'll go mine' waardoor de 'nieuwe' songtitel 'Most likely five believers' is ontstaan. Onder deze titel publiceerde Schaltone nv in het songboek van Blonde on blonde de bladmuziek van 'Obviously 5 believers'.


Doordat de samenstellers van dit songboek de eerste twee woorden van de titel 'Most likely you go your way and I'll go mine' hebben afgeknipt en hergebruikt voor de nieuwe titel 'Most likely five believers', is het misschien wel aardig om te laten zien onder welke titel 'Most likely you go your way and I'll go mine' door Schaltone nv in het songboek van Blonde on blonde werd gepubliceerd. Je zou verwachten dat 'Obviously' uit 'Obviously 5 believers' opnieuw een plekje zou hebben gekregen waardoor een tweede nieuwe titel - 'Obviously you go your way and I'll go mine' - zou zijn ontstaan, maar dat is niet zo. Het woord 'Obviously' is volledig uit de songtitels van dit songboek verdwenen.


Er zijn wel meer details die bij het doorbladeren van dit songboek er uit springen. Zo staan in de inhoudsopgave de songtitels 'Rainy day woman' en 'Absolutely sweet Mary', terwijl deze twee songtitels - 'Rainy day women #12 & 35' en 'Absolutely sweet Marie' - wèl correct boven de bladmuziek in dit boek staan.
En wat te denken van het feit dat dit songboek de bladmuziek bevat van dertien nummers terwijl op het album Blonde on blonde veertien nummers staan. De bladmuziek van 'Sad eyed lady of the lowlands' ontbreekt in dit songboek. Is de reden daarvoor ruimtegebrek? Ik weet het niet.
Om het plaatje compleet te maken: In mij 2010 plaatste ik hier een foto van de door Schaltone nv uitgegeven songboeken.

Geen opmerkingen: