Reactie op Wilde gedachten #7

Hoi Tom,

In reactie op jouw zevende 'Wilde gedachten', hierbij een aantal wilde gedachten.

Tom Waits heeft een album gemaakt met de titel 'Alice'.
In dezelfde periode uitgekomen als "Love and theft".
Net als Dylans plaat geïnspireerd door Alice in Wonderland.

Dylan laat zich inspireren.
Terecht zeg je, dat Dylan doorgaans slechts verwijst naar zijn inspiratie-bronnen.
Helaas zeg je niets over de spirituele en religieuze ("Goddelijke", zo je wilt) insipratie-bonnen.
Neem bijvoorbeeld John Wesley Harding - volgens sommigen vraagt de titel al een religieuze benadering.
Net zoals de afkorting van Blonde on Blonde "BOB" is, en volgens 'kenners' verwijst naar Dylan zelf, is de afkorting van John Wesley Harding "JHWH", de verwijzing naar God zelf.
Of neem "I dreamed I saw St. Augustine" - Dylan had ook een ander persoon in zijn droomliedje kunnen toveren.

Natuurlijk is er ook Song to Woody - zijn eerste directe verwijzing.
En verder is er natuurlijk de folk- / blues-traditie, waar Dylan tot zijn knieën in staat.
Een traditie vol met verwijzingen en bewerkingen van al het bestaande.

Groet,

Frits

Beste Frits,

Allereerst dank voor je reactie. Het album van Tom Waits staat ook ergens in de kast. De muzikale verwijzingen naar de boeken van Lewis Carroll zijn natuurlijk legio, te beginnen bij White rabbit van The Jefferson Airplane, één van de meest aantrekkelijke non-Dylan nummers als je het mij vraagt.
Ik heb in Wilde gedachten #7 min of meer opzettelijk de verwijzingen naar het Goddelijke er uit gelaten, vooral omdat ik daar later, uitvoeriger nog eens op in wil gaan.
Dat de albumtitel John Wesley Harding volgens zogenaamde kenners zou verwijzen naar God, is wel interessant. Allereerst zou het afkorten van de titel John Wesley Harding de afkorting JHW geven, terwijl de afkorting voor Jaweh (= God der Israeliërs) JHWH is, de twee afkortingen komen niet overeen. Ten tweede betekent Jaweh letterlijk Hij wiens naam niet uitgesproken kan worden, wat ik véél interessanter vind, in de letterlijke betekenis dan in de betekenis van God met het oog op John Wesley Harding wat nou juist wel een naam is...
Tot slot kan ik me niet voorstellen dat Dylan met opzet een koppeling heeft willen leggen tussen God (of Jaweh) en de koelbloedige killer John Wesley Hardin, maar dan, ook daar kan ik me in vergissen.
Nu heb ik toch al weer het een en ander geschreven over de connectie tussen het Goddelijke en Dylan's muziek & ik zou het nog wel voor later bewaren!
Bovenstaande heb ik overigens allemaal op geheugen geschreven en mocht ik me ergens hebben vergist, dan laat ik me graag corrigeren.
Later meer, als ik ooit de tijd vind, over Dylan en het Goddelijke.

groet,

Tom

1 opmerking:

peerke zei

Ik ken weinig boeken waarin zoveel namen opduiken als in Dylans Kronieken. Op sommige pagina's laat hij wel twintig namen vallen. Heel merkwaardig vind ik dat.

Overigens was ook john lennon dol op de verhalen van Lewis Carol. Denk maar aan I am the Walrus dat is geïnspireerd op The Walrus and the Carpenter uit Through the Looking-Glass and What Alice Found There. En ook Lucy In The Sky With Diamonds heeft wel zo'n Alice sfeertje - ook al is de directe inspiratie daar een kindertekening.