Dylan kort #267

Een aantal dagen niet bij machte geweest om nieuwe berichten hier te plaatsen, zie deze Dylan kort maar als een inhaalslag. Christmas in the heart veel twee dagen geleden op mijn deurmat, maar nog geen tijd gevonden om ook maar één noot te beluisteren.
Lees vooral ook de e-mail van Floater, direct onder dit bericht.
Alja Spaan heeft haar fantastische stuk over Dylan in haar leven inmiddels ook op haar eigen log geplaatst, zie hier.
Kerstalbum Bob Dylan voedt half miljoen schoolkinderen.
Bob Dylan kerstplaat voor het goede doel.
Dylan in Noordpolderzijl.

Het stuk Antwoord op een recensie van nieuwste plaat van Bob Dylan op de weblog De moed der wanhoop begint met: In De Standaard van donderdag 15 oktober gaf Peter Mestach, notoir Dylankenner en –criticus en brein achter het blog 'Bob Dylan in Nederland', een kritische analyse van Dylan’s nieuwste project ‘Christmas in your heart’. Dit stuk heeft mij, na de eerste lachstuip, gedwongen om de auteur te corrigeren. Peter Mestach heeft niets, maar dan ook helemaal niets met deze weblog te maken. Peter Mestach is een naam die ik alleen ken van een zwakke recensie van Christmas in the heart en het commentaar van de auteur in het stuk Antwoord op een recensie van nieuwste plaat van Bob Dylan op de recensie van de hand van Peter Mestach is naar mijn idee geheel gegrond, al laat de uitwerking van het commentaar in het stuk Antwoord op een recensie van nieuwste plaat van Bob Dylan naar mijn idee nog wel wat te wensen over.

Via de post ontving ik, van een 'vriendelijke knipster', de recensie van Christmas in the heart uit de Volkskrant van 15 oktober, van de hand van Gijsbert Kamer. En al heb ik nog geen noot van Christmas in the heart gehoord, deze recensie lezen is een beproeving. Een beproeving omdat Kamer de plank grandioos misslaat met zinnen als: Had Bob Dylan dertig jaar geleden een kerstplaat uitgebracht dan hadden zijn fans, die het door zijn bekering tot het christendom eind jaren zeventig toch al zo moeilijk hadden, hem weggehoond. In 2009 kan Dylan geen kwaad meer doen en het drukke instrumentarium duwt de altijd krakende en vaak valse stem van Dylan op gepaste wijze naar achteren.
Om bij het eerste citaat te beginnen: al Dylan's fans worden gemakshalve over één kam geschoren. Ja, er waren fans die eind jaren zeventig (veel) moeite hadden met Dylan's bekering, maar er waren (en zijn) legio fans die deze bekering van harte toejuichen.
Daarnaast is het de vraag in hoeverre deze bekering van invloed zou moeten zijn op de beoordeling van Christmas in the heart. Naar mijn idee doet Dylan's bekering helemaal niet ter zake wanneer Christmas in the heart beoordeeld moet worden.
De constatering dat Dylan in 2009 geen kwaad kan doen, is een foute constatering. Een uurtje lezen op het forum van de website expecting rain geeft een geheel ander beeld. Dylan heeft veel fans die zijn verrichtingen kritisch volgen. Niet al Dylan's verrichten worden - ook in 2009 - door fans kritiekloos als 'goed' bestempeld, alles behalve zelfs.
In het tweede citaat wordt maar weer eens naar voren gebracht dat Dylan vals zou zingen. Ik heb Christmas in the heart nog niet gehoord, maar acht het zéér onwaarschijnlijk dat Dylan op dit album vals zingt. Op al Dylan's voorgaande studioalbums valt geen valse noot te bespeuren, ik zie niet in waarom Christmas in the heart een uitzondering zou zijn.
Daarnaast lijkt het mij onwaarschijnlijk dat Dylan's platenmaatschappij een album met een valszingende Dylan zou willen uitbrengen.
Tot slot vertelt de recensie van Kamer mij weinig tot niets over het album. Na het lezen van deze recensie weet ik nog steeds niet wat mij vanavond, wanneer ik Christmas in the heart voor de eerste keer in de cd-speler zal schuiven, staat te wachten.

Franz' over Christmas in te heart.

Setlist 14 oktober 2009:
1. Leopard-Skin Pill-Box Hat
2. The Man In Me
3. Beyond Here Lies Nothin'
4. Po' Boy
5. Tweedle Dee & Tweedle Dum
6. Sugar Baby
7. Cold Irons Bound
8. When The Deal Goes Down
9. Honest With Me
10. Forgetful Heart
11. Highway 61 Revisited
12. Workingman's Blues #2
13. Thunder On The Mountain
14. Ballad Of A Thin Man
(encore)
15. Like A Rolling Stone
16. Jolene
17. All Along The Watchtower

Setlist 15 oktober 2009:
1. Gonna Change My Way Of Thinking
2. This Dream Of You
3. Things Have Changed
4. If You Ever Go To Houston
5. Rollin' And Tumblin'
6. Chimes Of Freedom
7. Tweedle Dee & Tweedle Dum
8. Not Dark Yet
9. Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine)
10. My Wife's Home Town
11. Highway 61 Revisited
12. Ain't Talkin'
13. Thunder On The Mountain
14. Ballad Of A Thin Man
(encore)
15. Like A Rolling Stone
16. Jolene
17. All Along The Watchtower

Geen opmerkingen: