Open de deur, hoe je ook heet

Het kan gek lopen met namen. In 1975 werden een aantal songs die Bob Dylan en de leden van The Band in 1967 in Big Pink opnamen onder de titel The Basement Tapes door Bob Dylans platenmaatschappij uitgebracht. Een van de songs op dit album draagt de titel "Open The Door, Homer", maar wanneer je dit nummer beluistert, dan hoor je toch echt Bob Dylan "Open the door Richard" en niet Homer zingen.
Vreemd. Een Dylan-geintje misschien? Of zit er toch meer achter? Hier moest ik vanmiddag aan denken bij het beluisteren van aflevering 66 van Theme Time Radio Hour. In deze aflevering draait Bob Dylan een fragment van "Open The Door Richard" door Dusty Fletcher.*
De gedachte dat Dylans "Open The Door Homer" een zogenaamde answer song is ligt erg voor de hand, vooral omdat Bob Dylan in zijn song zingt:

Open the door, Richard
I’ve heard it said before

Hij heeft het allemaal al eerder gehoord, zingt hij. Natuurlijk heeft hij het eerder gehoord en wel bij Dusty Fletcher.
Zo zat ik een beetje te mijmeren over "Open The Door, Homer" terwijl ik naar huis reed en luisterde naar Theme Time Radio Hour.
Eenmaal thuis bij het opzoeken van de tekst van "Open The Door, Homer" op Bob Dylans website kwam ik voor de volgende verrassing te staan. Volgens de tekst op Dylans website is het:

Open the door, Homer
I’ve heard it said before

Heerlijke verwarrende onduidelijkheid.
Homer? Richard? Wat maakt het uit, het is een pracht nummer om het chagrijn mee uit het lijf te jagen.
Nog één keer dan:

Open the door, Richard / Homer
I’ve heard it said before


* Na de versie van Dusty Fletcher draait Bob Dylan in deze aflevering van Theme Time Radio Hour ook nog een uitvoering van "Open The Door Richard" door Jack McVea & His All Stars.

Geen opmerkingen: