Visions In Blue – Goedegebuure over Kellendonks Dylan-fascinatie - door Jochen

Visions In Blue – Goedegebuure over Kellendonks Dylan-fascinatie

Emiritus-hoogleraar Jaap Goedegebuure werkt noest door aan een lijvige Frans Kellendonk-biografie, die vermoedelijk in 2018 in de boekwinkel ligt. In de recente uitgave van Nieuw Letterkundig Magazijn (Jaargang 33), dat in mei verscheen, staat echter al een voorproefje: “Visions In Blue – Frans Kellendonk als Bob Dylan-fan”.

Frans Kellendonk (1951-1990) is in zijn jonge jaren nogal idolaat van Dylan, vertelt Goedegebuure. Hij vertaalt diens teksten, schrijft liedjes en speelt ook zelf – gitaar en harmonica, uiteraard. Die liedjes hebben een hoog Dylan-gehalte. Ze beginnen met een come gather round, bijvoorbeeld (“Kom vrienden, zit neer / En maak een kring / Hoor naar dit lied / Dat ik voor je zing”), lenen structuur en inhoud van Dylansongs en hebben titels als “Tijdelijk als Odysseus” en “Kelly’s Droom”, of zijn een “Ballade van…”. Hij droomt ook van een LP (Visions In Blue) met twee vrienden, zijn gedroomde bandleden, en ontwerpt daarvoor al hoes, hoesteksten en een inhoudsopgave inclusief tijdsduur van de overwegend denkbeeldige songs.  Uitgebracht door CBS, zien we linksonder.

Deels zijn die vertalingen overigens erg geslaagd. “Wie vermoordde Davey Moore” vooral. De vertaling van “When The Ship Comes In” is wat moeizamer, evenals “Vaarwel Angelina”. “Positively 4th Street” krijgt iets Haarlem-beschaafds, alsof Lennart Nijgh zich ermee bemoeit: “Je durft wel heel erg veel / Door je mijn vriend te veinzen / Maar als ik geen kracht meer had / Stond jij daar stil te grijnzen”.  

Na zijn jeugdjaren keert Kellendonk zich af van popmuziek, maar Dylan is de uitzondering. In een brief uit 1974 vertelt hij een jeugdvriend dat hij zojuist een biografie over Dylan gekocht heeft en is hij blij met een positieve recensie over Planet Waves in The Times.
2 opmerkingen:

Anoniem zei

Nu stond ik net op het punt een e-mailtje te sturen over dit artikel, blijkt dat het al gevonden is. Er blijft ook niets verborgen voor dit blog:) Keep up the good work!

Menno Voskuil, redacteur Nieuw Letterkundig Magazijn.

tom zei

Dat vind ik nou eens een leuke reactie. Dank Menno. Dit keer was Jochen - de schrijver van dit stuk - je misschien te snel af, maar dat neemt niet weg dat tips altijd welkom zijn.

Tom