Twee boeken

Het aantal Dylan-boeken dat per jaar verschijnt lijkt maar te blijven stijgen en hoewel het tempo waarin deze boeken verschijnen soms hoger ligt dan het tempo waarin ik die boeken lees, kan ik deze ontwikkeling alleen maar toejuichen.
Waar voorheen een flink deel van de Dylan-boeken bestond uit biografieën, album-tot-album-gidsen en andere boeken waarin de auteur probeerde Dylans gehele leven en / of werk tot het moment van schrijven te vangen, zien we nu steeds meer boeken die een kleiner deel van Dylans leven en / of carrière als onderwerp hebben. Twee recent verschenen voorbeelden daarvan zijn A Picnic Surprise; Bob Dylan & the Road to Blackbushe van Derek Barker en Back In The Rain; The Making, Unmaking and Remaking of Bob Dylan's Blood On The Tracks van Doc Pasquale.

A Picnic Surprise van Derek Barker is een ruim tachtig pagina's tellende, rijk geïllustreerde uitgave waarin de auteur zich richt op Bob Dylans concert op Blackbushe Aerodrome op 15 juli 1978. Voor Barker een daadwerkelijke beschrijving geeft van dit concert krijgt de lezer eerst een (redelijk) uitvoerige aanloop voorgeschoteld. In deze aanloop concentreert Barker zich op Dylans leven en carrière tot 1978 (met de nadruk op de jaren '70), de concerten in 1978 voorafgaand aan Blackbushe, Street-Legal, de organisatie rond Blackbushe en meer. Dat Barker genoeg van Dylans leven en carrière weet om een goed boek te kunnen schrijven staat buiten kijf. Dat heeft Barker al eerder bewezen met bijvoorbeeld zijn boek over Dylans optreden op het Isle of Wight en als man achter fanzine Isis. En ook in het eerste deel van A Picnic Surprise is het duidelijk dat Barker weet waarover hij schrijft.
Na deze lange aanloop volgt vanaf bladzijde 66 datgene waar ik als lezer op zat te wachten: Barkers beschrijving van Bob Dylans optreden op Blackbushe. Die beschrijving is goed, maar weet mij helaas nergens (in gedachten) te verplaatsen naar dat concert in de zomer van 1978. Dat is jammer. Het doel van dit boekje (lijkt mij) is om de lezer een goed beeld te geven van een van Dylans meest legendarische concerten. Dat beeld komt voor mij niet voldoende uit de verf. Hierdoor heb ik het gevoel dat de inhoud van dit boek het best gevangen wordt in de woorden "the road to" uit de ondertitel.
Dat neemt niet weg dat A Picnic Surprise een aardige aanvulling is op de toch al volle boekenkast.

In Back In The Rain richt Doc Pasquale zich op een van Bob Dylans bekendste (en meest geliefde) albums: Blood On The Tracks. Back In The Rain is een bijzonder klein boek. Het past in de kontzak van iedere spijkerbroek. De ruim honderd pagina's zijn ongenummerd en het boek bevat geen illustraties.
In Back In The Rain neemt Pasquale de lezer achtereenvolgens mee naar de aanloop naar Blood On The Tracks (tournee 1974, huwelijksperikelen, etc.), de opnamen voor Blood On The Tracks, om vervolgens de plaat song voor song te bespreken.
In Back In The Rain - een boekje waarvan de volledige titel bijna langer is dan de inhoud - vertelt Pasquale de lezer niets, maar dan ook echt helemaal niets nieuws.
En toch kan ik Back In The Rain aanraden. Het boekje is namelijk bijzonder prettig geschreven. Het leest heerlijk weg. Bovendien zette het mij, als lezer, weer even op scherp als het om Blood On The Tracks gaat. Tijdens het lezen van Back In The Rain kreeg ik regelmatig de (bijna) onweerstaanbare behoefte om Blood On The Tracks te draaien. Een betere aanbeveling dan dat is er voor een boekje met geen nieuwe inzichten of feiten niet.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hello,
Thank you for your kind and carefully measured review of my book, it's much appreciated. I hate to ask, but, if you get the time, could you leave a small review at amazon.co.uk or another amazon, please?
No worries if not - thanks again for taking the time.