Dylan kort #816

Bob Dylan 50 jaar: Het is vandaag 50 jaar geleden dat Dylans debuutalbum op de markt kwam. Uiteraard wordt aan dit feit op verschillende websites aandacht geschonken. Zie hier, hier, hier, hier.
In die 50 jaar sinds het verschijnen van Bob Dylan is er - logischer wijze - wel het een en ander gebeurd. Kijk alleen al naar het album Bob Dylan zelf. Dat album kwam in mono & stereo uit. De stereo-persing van dit album is een regelrechte ramp om naar te luisteren. Wanneer je die plaat draait, hoor je Dylans stem door de ene box & Dylans gitaar door de andere box. Mede hierdoor verdiende de mono-persing de voorkeur boven de stereo-persing.
Maar eind jaren 60 stopte men met het persen van mono-persingen in Amerika & Engeland (in Nederland is nooit een mono-persing van Bob Dylan gemaakt, terwijl in Italië mono-persingen tot ver in de jaren zeventig van de band bleven rollen). Mede hierdoor werd het steeds lastiger om een goede mono-persing van Bob Dylan te pakken te krijgen.
Met de introductie van de cd kwam daar geen verbetering in. De eerste cd-persingen van Bob Dylan bevatten die verschrikkelijke stereo-mix met op het ene kanaal de stem & op het andere kanaal de gitaar.
Verbetering kwam er eigenlijk pas in 2005, met de uitgave van de geremasterde cd. Daarop staat een veel aangenamere stereo-mix van dit album. En met de uitgave van de monobox in 2010 werd de monomix van Bob Dylan wat toegankelijker.
En dan nog twee dingen:
1. dit album (op cd) heeft met twee verschillende hoezen in de winkel gelegen (zie afbeelding);
2. als je kijkt naar de snaren op Dylans gitaar op de foto van de hoes, dan zie je dat de foto gespiegeld op de hoes is afgedrukt.

dvd in de uitverkoop: Bij de Blokker, zo heb ik begrepen uit de folder die hier door de brievenbus is gevallen, zijn momenteel een (groot) aantal muziek dvd's in de aanbieding (3 dvd's voor €10,-). Eén van die dvd's is Outlaws and angels van Willie Nelson & Friends. Op die dvd staat een duet van Willie Nelson & Bob Dylan, ze zingen 'You win again'. Mocht je de dvd nog niet hebben, is dit een mooie kans.

boek: Ik heb het boek All these people; 100 characters who inspired Bob Dylan to create his colorful songs van Jan Joos & Ivan Brackin bijna uit. ik hoop het hier vanavond of morgen te kunnen recenseren.

Geen opmerkingen: