boeken, boeken, boeken... #7

Beste Tom,

Niet zozeer een toptien lijst van boeken over Dylan. Meer een lijst zoals ik Dylan ben gaan lezen in de pakweg afgelopen tien jaar. Moet nu maar even Tom, anders wordt het niet meer. Kriskras door de lijst.

Boek 1
Prima opstap was voor mij Down The Highway van Howard Sounes, ook nog in de Nederlandse vertaling en dat is een steuntje in de rug als je nog aan het begin staat van een mars naar Santiago de Compostela aka Santiago de Bob Dylan. Gewoon goed geschreven en informatief op alle fronten.
Boek 2
Eigenlijk geen boek maar specials van Mojo/Q en Uncut van Bob Dylan. Beide verschenen naar aanleiding min of meer van zijn 60-ste verjaardag. Blader er nog wel in. Interessant voor de kenner, en ideaal voor de leerling die eerst nog wegwijs moet worden gemaakt in een aantal perioden van Dylan. In de afgelopen jaren verschenen meer mooie specials van beide muziekbladen.
Mojo, Uncut en Q: ze vormen de Europa Cup (beter dan de Champions League) van de muziekjournalistiek. Spijt me te zeggen maar alle Nederlandse muziekbladen (van Oor tot Revolver) verbleken daarbij. Hoe schrijf je over muziek, hoe pak je daar de belangrijkste albums bij, hoe som je de weetjes op, hoe breng je orde in de chaos en vooral: hoe schrijf je creatief over muziek en hoe illustreer je dat? Bijna een holistische benadering. Kunnen we heel veel van leren.
Alleen mensen als Gijsbert Kamer en Jan Donkers komen een beetje in de buurt. (En doorzetten Tom, als het om Dylan gaat jij ook nog wel;-)
Boek 3
De usual suspects, zoals het altijd wat snobistisch klinkt: Robert Shelton uiteraard, met No Direction Home, The Life And Music of Bob. Heerlijk boek. (Heb nog niet eens de nieuwe editie, maar die koop ik nog wel).
Boek 4
Behind The Shades Take Two van Clinton Heylin. Is nogal een arrogante peer, maar een kenner is hij zeker. En zijn Revolution In The Air en Still On The Road toch min of meer standaardwerken over de songs van Dylan. Mooi naslagwerk, waaruit ik af en toe een paar songs pak ter lering ende vermaak.
Boek 5
Hetzelfde geldt voor Michael Gray's Encyclopedia Bob Dylan. Imposant naslagwerk dat ook nog goed geschreven is.
Boek 6
Uiteraard de Kronieken van Bob Dylan en lees vooral het origineel: Chronicles. Dat Dylan zo'n boek kan schrijven vind ik echt fameus. Superieure en beeldende stijl. Roept, is allemaal waar, meer vragen op dan het boek beantwoordt, maar o wat poëtisch bijna geschreven. Het is eigenlijk de reden waarom ik vind dat Bob een jaar niet moet toeren (of twee jaren) om in die tijd deel twee en drie te schrijven. Al denk ik ook dat hij niet meer kan toeren, als hij er eenmaal mee stopt. Zo werkt dat ook bij mensen. Maar goed, Chronicles alleen al is chapeau mister Dylan.
Boek 7
Dylan On Dylan, The Essential Interviews onder redactie van Jonathan Cott. Spreekt voor zich.
Boek 8
Drie delen van The Performing Artist van Paul Williams. Lees ik af en toe stukjes uit uit bepaalde perioden. Lekker leesvoer.
Boek 9
Bob Dylan In America van Sean Wilentz. Best een pittig boek om te lezen, vind ik, maar buitengewoon boeiend en historisch rijk verankerd. Het boek van Wilentz illustreert hoe zeker ook knappe koppen en wetenschappers gepakt kunnen worden door Dylan en daar op hun manier mee aan de haal gaan. Het leidt tot boekwerken die al lang niet meer alleen gaan over de muziek van Dylan, maar terug gaan in de tijd en de geschiedenis waarin de muziek voor de mensen een uitweg vormt in alle ellende.
Ja, heel mooi en knap, en dat geldt min of meer ook voor de boeken van Greil Marcus (die ik wel pretentieus vind), maar goed schrijven kunnen ze en ze hebben een imponerende kennis van zaken.
Boek 10
Terug naar de basis. De beste aanrader en weer zo'n voorbeeld hoe goed muziekjournalistiek in Engeland is: The Rough Guide To Bob Dylan van Nigel Williamson. Hogeschooljournalistiek. Inzichtelijk, alomvattend, creatief en ga zo maar door. Everything You Want To Know About Bob Dylan and much more.
Een hoofdstuk gaat helemaal over de bootlegs. Zeer terecht, want hoe prachtig The Bootleg Series ook is die via Sony/Columbia tot ons komt, er ligt nog schandalig veel in de vaults van Dylan. Mooie zin in The Rough Guide van Williamson: "Without entering into arguments about copyright and the ethics of bootlegging, on a musical level the pirates have undoubtedly done us a service. As Mick Hougton observes, 'it's beyond question that some of his most famous bootlegs (...) are of greater historical importance than many of the official records'."
De bootlegs hebben veel bijgedragen aan de legende van Bob. Van de tien keer dat ik een cd opzet van Bob (nee, ik heb geen vinyl, ik heb geen ruimte voor vinyl, ik doe niet aan vinyl en ik weer vinyl af omdat ik bang ben dat ik dan volledig word meegezogen in de maalstroom van Bob) gaat het negen keer om een bootleg. Gaat vanzelf. Betrap ik mezelf op.

Epiloog
Ach, er zijn nog zo veel boeken en magazines. De beide anthology's van Isis (het beste uit een aantal jaargangen), Wanted Man van Bauldie en dan Tom kun jij zonder twijfel nog zo honderd boeken en artikelen noemen -denk ik- die ik nog met plezier zou lezen.
Moet ik niet te veel aan denken. Want ik lees ook nog wel eens graag een ander boek en het is niet alleen de muziek van Dylan die mij pakt. (hoewel...wel hors categorie uiteraard).

Dit is mijn lijst. At random. Zo moet je het zien. Over een tijdje maar eens een toptien lijstje aanleggen van de beste bootlegs.
Dat wordt pas echt zweten.

Met dylaneske groet,
Ed

Geen opmerkingen: