Het is een goede dag (Howl, Bob Dylan & ik)

Het is vandaag 17 januari, daarom denk ik aan het gedicht van Allen Ginsberg dat zo begint:

America I've given you all and now I'm nothing. 
America two dollars and twenty-seven cents January 17, 1956. 
I can't stand my own mind. 
America when will we end the human war? 
Go fuck yourself with your atom bomb 
I don't feel good don't bother me. 


"America" heet dat gedicht, het staat in een van de belangrijkste dichtbundels van de twintigste eeuw: Howl And Other Poems. Vanochtend bij het uit bed slingeren van mijn lijf nam ik mij voor om ergens op deze dag "America" te lezen. Het is nu avond en het is er nog niet van gekomen. Ik moet mij haasten, "America" moet gelezen worden.
Niet nu, nu draait de muziek: "Visions Of Johanna", een van de versies op The Cutting Edge. het twaalfde deel van The Bootleg Series.

Howl And Other Poems was belangrijk voor de jonge Bob Dylan, niet alleen in de tijd waarin de songs die verzameld werden op The Cutting Edge werden geschreven, maar ook daarvoor, toen Bob Dylan nog Robert Zimmerman heette. En misschien is die bundel ook vandaag de dag nog belangrijk voor Bob Dylan. Het feit dat Howl And Other Poems op Bob Dylans website staat tussen de "Books Of Interest" lijkt daar wel op te wijzen.
Ook voor mij is Howl And Other Poems - en dan vooral het gedicht "America" -  belangrijk. Dat was al zo voor ik ontdekte dat de bundel ook voor Bob Dylan belangrijk was en dat is nog steeds zo.

David Yaffe wijst in zijn Dylan-boek - een van de beste boeken in de Dylan-bibliotheek - op het (mogelijke) belang van het gedicht "America" voor het door Dylan kunnen schrijven van een regel in "It's Alright, Ma (I'm Only Bleeding)". Het zijn dit soort details waarin ik me de afgelopen paar jaar wentel voor het kunnen schrijven van mijn boek Dylan & de Beats.

Vanavond schrijf ik niet aan dat boek. Vanavond lees ik "America" en luister ik naar "Visions Of Johanna", al is dat lezen en luisteren ook een vorm van schrijven.

Het is vandaag 17 januari 2018. Ik heb geen cent op zak, maar genoeg te lezen en te luisteren om de dag door te komen.
Het is een goede dag.

Geen opmerkingen: