Beregende winkelstraat

Wandelend door een beregende winkelstraat in Deventer met in mijn rugzak een oude Mojo en de cd Check your head van Beastie Boys, tikt zoonlief mij aan.
Inderdaad ik heb een oude aflevering van Mojo gekocht omdat er meer dan een beetje over Bob Dylan in te vinden is. En die cd van Beastie Boys? Ik hoor je denken 'dat past toch niet?' Toch wel. In het nummer 'Finger lickin' good' op Check your head hebben Beastie Boys een sample van Dylans 'Just like Tom Thumb's blues' gestopt. Een leuk hebbedingetje, meer niet.
Maar in plaats van je hersens te kraken over het waarom ik Check your head heb gekocht, kun je je beter afvragen waarom zoonlief mij daar in die beregende winkelstraat in Deventer aantikte.
Zoonlief had iets gezien, iets dat mij wel zou interesseren, zo moet zijn gedachtegang zijn geweest. 'Kijk pap, dat is 'm toch?' zei hij en hij had gelijk, dat was 'm.
Door de etalage zag zoonlief een enorme poster hangen, een poster aan de wand van kledingwinkel Futura Design en op die poster staan Bob Dylan en Mohammed Ali.
Waarom deze foto in deze winkel? Ik kan me deze poster voorstellen in een muziekwinkel, misschien zelf een sportwinkel. Maar een kledingzaak? Terwijl ik me dit afvroeg, stond 'mevrouw Tom' al foto's te maken.
Nadat 'mevrouw Tom' een foto door de etalageruit had gemaakt, liep ze de winkel in. Ze legde aan de dame achter de kassa uit dat ze niet van plan is om kleding te kopen, dat ze foto's wil maken van die poster. 'Voor die meneer buiten,' zo legde ze uit. De dame achter de kassa vond het allemaal goed.

De foto - gemaakt door Ken Regan - is een bekende foto. De foto is onder andere te vinden in de heruitgave van Sam Shepards boek Rolling Thunder Logbook (Da Capo Press, 2004). Er zijn meer foto's van Bob Dylan en Mohammed Ali. Bij het zien van deze foto - de mannen met de armen om elkaar geslagen - valt me iedere keer weer op hoe klein Bob Dylan is naast de reus Mohammed Ali.
Ik moest zoonlief wel uitleggen wie Mohammed Ali is. 'Een bokser, misschien wel de beste bokser ooit,' hoorde ik mezelf zeggen. Dat hij op een afstand, door een winkelruit, gelijk Bob Dylan herkende, doet me goed.

'Waarom maakt mama foto's?'
'Die zet ik op mijn weblog.'
'Dan moet je er wel bij zetten dat ik 'm 't eerst zag.'
'Dat zal ik doen.'

Na het maken van de foto's is het mooi geweest. Is de tijd daar om naar huis te gaan. Natuurlijk ben ik blij met mijn oude Mojo en mijn cd van Beastie Boys, maar vandaag is geen vondst is zo mooi als die van zoonlief.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Grappig, ik had een soortgelijke ervaring vandaag in een iets droger Amsterdam. Op de Prinsengracht zit een winkeltje dat ingelijste foto's van ouwe rockers verkoopt. (Vooral veel Stones.) In de etalage hing een prachtposter van Dylan in ruitjespak met gitaar uit de 1966-tournee. Voor het lieve sommetje van 4000 euro. Toch maar niet... Maar als je nog eens in Amsterdam bent...
Groetjes, Frans.

hans zei

Wat goed dat je zoon Dylan in de winkel meteen herkende! Dat jij dat niet meteen zag :-)

Mocht je nog eens in de buurt zijn van Futura Design in Deventer, dan zou ik (als ik jou was) vragen of je de foto kunt krijgen/kopen als ze de etalage veranderen (of zit ie voor de komende jaren vast in het interieur?) Het is een mooie plaat.

Anoniem zei

Jeetje, da's nog eens een opmerkelijke zoon!
Knap, en dat op die leeftijd.
Die gaat een ware Dylan kenner worden, wat ik je brom.

Groet André

Anoniem zei

Sorry, heren, maar dit ligt er toch echt een beetje te dik bovenop! Kennen jullie dat gezegde over kinderen die vragen? Dit gezegd hebbende, het was inderdaad frappant dat Tom jr de foto eerder opmerkte dan pa. Ere wie ere toekomt, had ik in m'n eerste stukje moeten vermelden.
Groeten, Frans