Dylan kort #1046

Oproep: Bij 'Dylan kort #1045' plaatste Cas een reactie die ik hier graag herhaal: '@ Wight 44 jaar geleden: er zijn toen ook een delegatie Nederlandse Dylan liefhebbers naar Wight afgereisd. Ben benieuwd wat zij ervan vinden dat het concert uiteindelijk na zoveel jaar is uitgebracht.' Ik zit met dezelfde nieuwsgierigheid als Cas. Zijn er lezers van de blog die herinneringen hebben aan het bijwonen van Dylans optreden op het Isle of Wight die deze herinneringen willen delen? Hoe kijken deze Wight-gangers tegen het uitbrengen van dit concert aan?
Kranten: In 'Dylan kort #1045' vroeg ik lezers om scans te sturen van een aantal artikelen uit verschillende kranten en tijdschriften. Inmiddels heb ik scans van de stukken uit Telegraaf en Parool ontvangen, met dank aan Theo en Arie! Dank ook aan Michel voor de samenvatting van het stuk uit De Morgen. Ik blijf nog op zoek naar scans van de artikelen uit De Morgen en Time. Verder zijn tips over en scans van artikelen die je tegenkomt en hier nog niet genoemd zijn altijd meer dan welkom.
Parool van 29 augustus bevat een door Peter van Brummelen geschreven recensie van Another Self Portrait onder de titel 'Een beter zelfportret'. De eerste helft van Van Brummelens recensie gaat over de aankondiging en ontvangst van Self Portrait.
Over Another Self Portrait is Van Brummelen zeer te spreken: '35 songs staan er op de dubbel-cd (...) en er zit geen enkele zwakke broeder tussen.' En aansluitend: 'Een deel van het repertoire kennen we van Self Portrait, maar de uitvoeringen die we hier horen van songs als "Little Sadie" en "All the tired horses" klinken veel soberder. Dylan alleen, of met hooguit gitarist David Bromberg als tweede man - het maakt in al zijn kaalheid behoorlijk veel indruk. Nog spannender zijn de vele "nieuwe" songs.'
Eén keer gaat Van Brummelen echt de mist in: 'Zo'n nummer als "Spanish is the loving tongue", waarin Dylan, zichzelf begeleidend op piano, echt heel bevlogen zingt: hoe kan hij het indertijd hebben afgewezen voor Self portrait?' Dat is simpel: de versie van 'Spanish is the loving tongue' op Another Self Portrait werd op 2 juni 1970 opgenomen, toen waren de opnamen voor Self Portrait al lang afgerond. [Self Portrait lag - aldus Searching for a gem - vanaf 8 juni 1970 in Amerika in de winkels]
Een mogelijke verklaring voor Van Brummelens vergissing is dat hij de luxe-editie van Another Self Portrait onder ogen heeft gekregen. In het boekwerk van de luxe-editie staat namelijk dat 'Spanish is the loving tongue' op 3 maart 1970 werd opgenomen. Dylan nam inderdaad dit nummer wel op 3 maart 1970 op, maar dat is niet de versie die te vinden is op Another Self Portrait. In het boekwerk bij de standaard-editie en de vinyl-editie van Another Self Portrait wordt de opnamedatum van 'Spanish is the loving tongue' wel goed vermeld.
Self Portrait remastered: Een van de dingen waar ik nog weinig tot niks over geschreven heb, is de geremasterde versie van Self Portrait bij de luxe-editie van Another Self Portrait. Ik heb deze geremasterde versie tot op heden slechts 1 keer beluisterd, dat is te weinig om er echt iets zinnigs over te kunnen zeggen. Maar mijn eerste indruk is niet onverdeeld positief (en daar baal ik enorm van, ik had gehoopt op een perfect klinkende remaster). Op het remasteren kom ik later nog terug. Eerst wat anders: inmiddels is aan het licht gekomen dat 'Copper kettle' op de geremasterde versie van Self Portrait een glitch (een digitale storing) bevat. Rond de 48 seconden valt het geluid heel even weg.
Ik heb inmiddels geluisterd naar eerder uitgegeven versies van dit nummer op cd, elpee en single en allemaal bevatten ze niet dezelfde glitch, maar wel duidelijk wat bijgeluiden rond de 48 seconden.
Film uit 1974: Zoveel film is er niet van tournee '74, dit stukje film is dus zeer welkom. Zie hier. [met dank aan Cas voor de tip]

Geen opmerkingen: