Bob Dylan: The Complete album collection - door Floater

Ongeveer een week geleden ontving ik onderstaande e-mail van Floater. De release van Another Self Portrait heeft mij doen besluiten - in samenspraak met Floater - om publicatie van onderstaande even uit te stellen. Another Self Portrait verdiende in de afgelopen dagen de volle aandacht. Hoewel nog lang niet alles gezegd en geschreven is over Another Self Portrait is dit wel een goed moment om ook weer wat verder te kijken, bijvoorbeeld naar de aanstaande release van Bob Dylan: The Complete album collection. In onderstaande e-mail laat Floater zijn gedachten gaan over de mogelijke tracklist van de dubbel-cd met non-album tracks die in de boxset Bob Dylan: The Complete album collection zal zitten. [met dank aan Floater]

De Bob Dylan mega box zit er dan toch aan te komen, zo las ik vanochtend op Expecting Rain. Een box met maar liefst 41 albums!
Welke albums er precies onderdeel gaan uitmaken van de box is vooralsnog nog onduidelijk.

Datzelfde geldt ook voor de dubbel-cd met extra tracks. Een en ander deed mij ineens denken aan een project van Apple & Sony uit 2009.
In augustus 2009 werd Bob Dylan: the Collection via iTunes uitgebracht, het reguliere werk tot en met Modern Times.
Dit pakket bestond uit 763 songs en een digitale boekje van 100 pagina’s. Het pakket werd in december 2009 al weer verwijderd.

Van die 763 songs waren er 42 als bonus toegevoegd (stonden dus niet op de reguliere albums):

I Was Young When I Left Home (1961) 5:23
Wade In the Water (1961 Minnesota Hotel Tape) 2:59
Handsome Molly (Live At the Gaslight 1962) 2:46
Baby Please Don't Go (1962 Freewheelin' Sessions) 1:56
The Times They Are A-Changin' (Live Carnegie Hall 1963) 4:02
Ballad of Hollis Brown (Live Carnegie Hall 1963) 6:01
Boots of Spanish Leather (Live Carnegie Hall 1963) 5:36
Lay Down Your Weary Tune (Live Carnegie Hall 1963) 5:01
North Country Blues (Live Carnegie Hall 1963) 4:12
With God On Our Side (Live Carnegie Hall 1963) 6:49
Mr. Tambourine Man (Newport Folk Festival 1964) 7:21
To Ramona (Live Sheffield England 1965) 4:27
Outlaw Blues (Acoustic Version 1965) 2:15
Just Like Tom Thumb's Blues (1966 B Side Version) 5:37
I Ain't Got No Home (Tribute to Woody Guthrie) 3:45
The Grand Coulee Dam (Tribute to Woody Guthrie) 2:56
Went to See the Gypsy (1970 New Morning Sessions) 3:31
George Jackson (Acoustic Version) 3:37
George Jackson (Big Band Version) 5:33
People Get Ready (1975 Promo EP) 2:49
Never Let Me Go (1975 Promo EP) 2:49
Rita May (1977 B Side Version) 3:08
Dead Man, Dead Man (Live New Orleans 1981) 3:55
I and I (Reggae Mix) 5:33
Night After Night (Hearts of Fire Soundtrack) 2:50
Pretty Boy Floyd (Folkways Soundtrack) 4:24
Cold Irons Bound (Live El Rey Theater 1997) 6:48
Born In Time (Live NJ 1998) 5:19
Somebody Touched Me (Live Portsmouth 2000) 2:41
Country Pie (Live Portsmouth 2000) 2:47
Things Have Changed (Live Portsmouth 2000) 5:51
Return to Me (The Sopranos Soundtrack) 2:19
Waitin' for You (Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood Soundtrack) 3:35
Man of Peace (With the Grateful Dead) 4:19 (Bob Dylan with the Grateful Dead Bob Dylan)
'Cross the Green Mountain (Gods and Generals Soundtrack) 8:14
Gonna Change My Way of Thinking (With Mavis Staples) 5:11 (Bob Dylan with Mavis Staples)
Down In the Flood (Masked and Anonymous Soundtrack) 3:35
Diamond Joe (Masked and Anonymous Soundtrack) 2:32
Dixie (Masked and Anonymous Soundtrack) 2:12
Cold Irons Bound (Masked and Anonymous Soundtrack) 3:31
Love Sick (2004 Remix) 5:24
Tell Ol' Bill (North Country Soundtrack) 5:08

Het lijkt mij voor de hand liggen dat uit bovengenoemde tracks een samenstelling is gemaakt voor de bonustracks van The Complete Album Collection.
En het digitale boekje van 100 pagina’s dat destijds gedownload kon worden zou wel eens de bijlage kunnen zijn van de mega-box.

Maar zoals gezegd binnenkort zal er een eind komen aan de speculaties…

Groeten,
Floater

8 opmerkingen:

Thomas zei

van die box sets met alle albums, ik heb het nooit begrepen.
Een beetje fan van Dylan koopt dit niet want die heeft de meeste albums al; Voor leken zal dit dan weer te duur zijn want voor 41 albums zal wel een prijs betaald moeten worden.
Dan hebben we nog de echte verzamelaars die dit mss wel zullen kopen maar laat ons eerlijk, zo dik gezaaid lopen die ook niet.

ik laat het alvast aan mij voorbij gaan.

Trouwens, Tussen m'n pakket van the bootleg series was een flyertje geduwd voor deze release.

hans altena zei

Tja, al zijn we ook blij met een bedrijf dat Dylan uitgeeft, hun intenties blijven sinister en het is maar afvragen in hoeverre Dylan nog een drijvende kracht uitmaakt buiten het maken van nieuwe albums. Ik zie zo voor me dat hij zijn consent geeft aan een van de persoonlijke hobbies van Jeff Rosen, en andere weer afwijst (Basement Tapes omdat hij nog altijd pissed off is vanwege Great White Wonder en het nee dat hij kreeg van CBS toen hij met de banden aan kwam dragen en hij naar huis gestuurd werd om JWH op te nemen), maar ze de Bootleg Series zeker niet initieert of samenstelt. Zo zal ook dit onzinnige project zijn stempel niet dragen. Waarom niet iets origineels bedenken om de GOEDE outtakes van bepaalde periodes los en in een coherent geheel uit te geven, in plaats van een slapdash verzameling als die welke Floater nu noemt, zonder kop of staart? Tell Tale Signs bewijst hoe goed dat concept werkt. Maar het mag kleiner, zodat je van een album kunt spreken, met een concept (al is Bootleg series 8 dat eigenlijk toch, ondanks zijn al te grote formaat). Ook bij ASP, hoe blij ik er ook mee ben dat het in een of andere vorm is uitgegeven, het had compacter gekund, zonder de duidelijke geintjes tussendoor om het geheel een bootleg feel te geven (ik denk aan country pie bv) of nummers die het geheel juist weerspreken (Sign on the Window en New Morning vanwege hun overdubs, de nummers van Isle of Wight die schreeuwen om de integrale uitgave en niet echt thuis horen hier, hoe prachtig ze ook zijn), terwijl ik ondanks de waarde voor fervente verzamelaars het laten voorkomen van twee uitvoeringen van hetzelfde nummer op een uitgave zelden iets toevoegt, waarom niet een keuze durven maken voor de beste? En dan zwijg ik nog over de werkelijk misdadige slordigheid waarmee de vinyl uitgave van ASP op de markt geslingerd is, bestaat er wel een exemplaar dat zonder tikken en slecht uitgebalanceerde groeven zijn prachtige geluid onaangetast aan de luisteraar kan prijsgeven. Ik heb de cd met het vinyl vergeleken, en al klinkt de cd ook hier weer vlakker, ik ben bang dat ik er toe veroordeelt ben, wat het vinyl is gewoon bar slecht, al is op de ongeschonden stukjes te horen dat het zo mooi had kunnen klinken... Hoe triest, welke fabriek heeft zich schuldig gemaakt aan dit broddelwerk? ik ben verrukt en tegelijk woest, ach, het kan verkeren... Verwacht geen goeds van The Company

hans altena zei

met excuses voor de taal en grammatica fouten, ik liet me een beetje gaan, slecht humeur zullen we maar zeggen, en venein tussen neus en lippen door, dat moet gewoon mislopen ;-)

hans altena zei

venein jaja, keep going, grijns

Cas zei

Deze door Floater genoemde Bob Dylan The Collection verscheen in augustus 2006 in de Apple iTunes Store. In de VS kostte deze collectie $199 worden gedownload. De 42 zgn. non album tracks werden aan deze mega download onder de titel "Rare Tracks From The Vaults". Deze rarities konden niet los gekocht worden. Het digitale boekje telde 139 pagina's en bevatte beknopte liner notes per album door een zekere Tom Piazza. We weten nu dat de Complete Album Collection een gebonden boekwerk met nieuwe liner notes van de hand van niemand minder dan Clinton Heylin zal gaan bevatten. Het is goed mogelijk dat Sony Legacy voor de bonus dubbel-cd (die de nieuwe titel "Side Tracks" heeft gekregen) uit dezelfde waslijst van non-album tracks geput heeft, maar dat zou jammer zijn want er zijn nog zoveel meer non-album tracks die een cd release verdienen.

Anoniem zei

Cas,

Je hebt gelijk. Bob Dylan The Collection verscheen inderdaad in augustus 2006 en niet in 2009 zoals in mijn bericht.

Floater

hans altena zei

een kleine vraag Cas: hoe waardeer jij de uitgave MOV van Desire

Cas zei

hoi hans. ik moet de mov desire nog beluisteren. ga binnenkort bij tom langs voordat hij 'm grijsgedraaid heeft :-). over de vinyl another self portrait hoor ik tot nu toe geen laaiend enthousiaste verhalen met al die slechte persingen. doet denken aan de mislukte vinyl uitgave van de beatles remasters box vorig jaar.