Nick Kniola - The Singles of Bob Dylan

Een paar dagen geleden stuitte ik in de webwinkel Amazon op het boekje The Singles of Bob Dylan van Nick Kniola. Het boekje kostte slechts €5,88 & aangezien ik alles, maar dan ook alles wil weten over Dylans singles, kocht ik het boekje gelijk.
Het boekje viel net door de brievenbus. Volgens Amazon telt het boekje 58 bladzijden. Dat is optimistisch geteld, zal ik maar zeggen. Die 58 bladzijden is inclusief titelpagina, inhoudsopgave, bibliografie, etc. etc. Bovendien is de tekst is een dusdanig grote letter gedrukt, dat ik even dacht een boek voor de slechtzienden te hebben aangeschaft. Om je een indruk te geven: ik lees niet snel, maar The Singles of Bob Dylan had ik binnen een half uur van kaft tot kaft gelezen.
Dat is natuurlijk niet erg, als de inhoud maar goed is.
Laat ik bij het begin beginnen, bij de introductie. Daar lees ik 'The Singles of Bob Dylan is a guide to the singles released commercially in the United States, throughout Bob Dylan's career.' Een mooi uitgangspunt voor een boek. Persoonlijk zou ik ook promo-singles als 'If not for you' & 'All the tired horses' in zo'n overzichtje willen opnemen, maar Kniola heeft er voor gekozen om alleen de commercieel uitgebrachte (Amerikaanse) singles te bespreken. Prima.
Maar dan kom ik gelijk even bij een puntje. Al snel realiseer ik me tijdens het lezen dat een aantal singles ontbreekt. Ik mis bijvoorbeeld 'Something there is about you', 'Most likely you go your way (and I'll go mine)' (van Before the flood), 'It ain't me babe' (van Before the flood), 'Man gave names to all the animals', 'Saved' en 'Tight connection to my heart'.
Maar er is meer om me kapot over te ergeren. Zo noemt Kniola bij de ene single wel dat het om een edit gaat, maar bij een andere single weer niet. Of wat te denken van het feit dat hij bij 'Corrina Corrina' - de flipside van 'Mixed-up confusion' - doodleuk beweert dat het nummer op The Freewheelin' Bob Dylan is te vinden, maar vergeet te vermelden dat de 'Corrina Corrina' op de single een andere versie van dit nummer is dan op het album The Freewheelin' Bob Dylan.
Nog zo iets: het nummer 'Rainy day women #25 &35', niet een keer, maar drie keer kort achter elkaar haalt Kniola zijn cijfertjes door elkaar & heeft hij het over '#25 & 35' in plaats van '#12 & 35'.
Of wat te denken van de single 'Hurricane part I' met op de flipside niet 'Hurricane part II' maar 'Mozambique'. Natuurlijk, de single 'Hurricane part I'  met op de flipside 'Mozambique' bestaat, maar werd in de Hall of Fame-serie uitgebracht. De single die Kniola in zijn boekje had moeten opnemen is natuurlijk 'Hurricane part I' / 'Hurricane part II'.
Soms kan ik Kniola ook helemaal niet volgen. Zo schrijft hij over de single 'George Jackson': 'The second song from 1971 to 1972 which Bob Dylan wrote, recorded, and released, its single photo of Dylan is taken from his performance at George Harrison's Concert for Bangladesh, which won album of the year.'
Het klopt dat de single 'George Jackson' is veel landen in een fotohoesje zat met daarop een foto gemaakt tijdens The Concert for Bangladesh, maar niet in Amerika! In Amerika werd deze single zonder fotohoesje uitgebracht...
Nog eentje dan, bij zijn stuk over 'Tangled up in blue' schrijft Kniola over het album Blood on the tracks het volgende: 'Originally, Blood on the track [sic] was going to be electric, rather dan acoustic. Dylan recorded the songs in acoustic in New York, but at the last minute, he decided to rerecord half the songs in Minneapolis.'
Electric, acoustic, wat bedoelt Kniola is hemelsnaam?
Een boekje met daarin alle (commercieel uitgebrachte) Amerikaanse singles van Dylan is een uitstekend idee, maar The Singles of Bob Dylan van Nick Kniola is verre van de verwezenlijking van dat goede idee. Afgezien van het feit dat het boekje slordig is geschreven & een aantal singles over het hoofd ziet, laat ook het laatste deel van het boekje - singles als download & singles uitgebracht in het kader van Record Store Day - nogal wat te wensen over. Verder lijkt het mij dat informatie zoals een catalogusnummer en een datum van release (& niet alleen het jaar van release) waar mogelijk thuis hoort in een boekje dat zegt een overzicht te geven.
The Singles of Bob Dylan geeft geen overzicht, helaas.
Het boekje dat ik vanmiddag ontving blijkt een 'Third edition' te zijn & wanneer ik de inhoudsopgave voorin het boekje vergelijk met de daadwerkelijke inhoud, dan krijg ik de indruk dat Kniola sinds de 'First edition' heeft lopen sleutelen om zijn boekje te verbeteren.
Kniola zal nog heel wat moeten sleutel voordat The Singles of Bob Dylan een leesbaar & waardevol boekje is geworden. Achterin het boek lees ik dat The Singles of Bob Dylan Kniola's eerste boek is. Ik hoop dat hij het bij dit ene boek laat.

Ook vandaag ontvangen maar nog niet gelezen: Forget about today; Bob Dylan's genius for (re)invention, shunning the naysayers, and creating a personal revolution van Jon Friedman. Over enkele dagen hoop ik dit boek hier te kunnen recenseren. Ik heb redelijk hoge verwachtingen van Jon Friedman & ik heb er een hekel aan om negatieve recensies te schrijven (zoals bovenstaande). Ik hoop dat Forget about today me positief weet te verrassen.

Geen opmerkingen: