Chris Wade - Bob Dylan in the 1980s

Gisteren in mijn handen gevallen, vandaag uitgelezen: Bob Dylan in the 1980s van Chris Wade. Het is geen dik boek en het leest makkelijk weg. Een heerlijk boek om even tussendoor te lezen.
Een boek over Bob Dylan in de jaren 80, een decennium dat volgens menig Dylan-schrijver maar het best zo snel mogelijk vergeten kan worden.
Chris Wade is goddank eigenwijs, hij luistert niet naar het liedje van menig Dylan-schrijver dat we allemaal kennen, maar trekt zijn eigen plan. In Bob Dylan in the 1980s schrijft hij (kort) over ieder studioalbum dat Bob Dylan in de jaren 80 uitbracht, de verschillende tournees, de film Hearts Of Fire en komt daarbij soms tot verrassende conclusies: Saved en Shot Of Love zijn - in tegenstelling tot Infidels - uitstekende albums en Saved is misschien wel Dylans best klinkende album.
Hoewel ik het lang niet met alles wat Wade schrijft eens ben, is het verfrissend om Bob Dylan in the 1980s te lezen. Het lezen van een afwijkende mening zet de geest weer even op scherp.
Met name in de eerste helft van Bob Dylan in the 1980s wordt die geest op scherp gezet. Zodra Wade schrijft over de tweede helft van de jaren 80, over albums als Down In The Groove en Oh Mercy, lijkt hij zijn frisse schrijfpen leeg te hebben geschreven.
Bob Dylan in the 1980s is geen topboek - daarvoor had Wade een stuk uitvoeriger op het onderwerp in moeten gaan - maar zeker een aangenaam boek om tussendoor te lezen. Met name de frisse blik die Wade werpt op Dylans albums uit de eerste helft van de jaren tachtig en het in dit boek opgenomen interview met gitarist Ira Ingber maken Bob Dylan in the 1980s tot een alleraardigst boek.

Geen opmerkingen: