Uit het patroon

Soms moet je even anders doen, uit je gebruikelijke patroon stappen en niet een regulier album van Bob Dylan opzetten, maar wat anders. Zo zette ik net de sampler Chronicles Volume One 6 Song Sampler op.
Deze cd werd in oktober 2004 in Amerika als cadeautje aan de kopers van Bob Dylans boek Chronicles Volume One gegeven en dat is - gezien de titel van de sampler - ook wel logisch. De zes nummers op deze cd zijn dan ook makkelijk te linken met de verschillende hoofdstukken in het eerste deel van Dylans autobiografie (hoe lang moeten we nog wachten op deel 2?).
Deze cd is verbonden met Chronicles, toch kreeg ik deze sampler niet bij aanschaf van dit boek. Ik kreeg mijn exemplaar bijna een jaar later, in september 2005 bij aanschaf van de cd The Bootleg Series vol. 7 - No Direction Home. Vreemd, maar waar.
Enfin, zes nummers staan er op deze cd:
1. The Cuckoo
2. New Morning
3. Father Of Night
4. Political World
5. Man In The Long Black Coat
6. Dignity
De tracks 2 en 3 komen van het album New Morning en de tracks 4 en 5 van Oh Mercy. "The Cuckoo" is een vroege concertopname en "Dignity" een piano-demo. Toen deze sampler uitkwam waren de versies van "The Cuckoo" en "Dignity" nog niet eerder officieel uitgebracht. Dat maakte deze cd zo aangenaam, zo begerenswaardig.
"The Cuckoo" is inmiddels ook verschenen op Bob Dylan Live At The Gaslight 1962 en "Dignity" staat op Tell Tale Signs. 
Maar het is niet alleen het feit dat er rarities op deze cd staan dat Chronicles Volume One 6 Song Sampler tot een interessante cd maakt. Ook de vreemde tracklist, de ogenschijnlijk rare combinatie van nummers uit de jaren 60, 70 en 80 maakt deze cd - voor mij - meer dan de moeite waard. Gek genoeg werkt het namelijk als mini-album, deze vreemde combinatie van tracks. Het scherpt de oren, overbekende nummers als "New Morning" en "Political World" krijgen door de combinatie met andere nummers dan op het reguliere album ineens een andere geluid. Ze laten een andere indruk achter.
En dat is de waarde van samplers als Chronicles Volume One 6 Song Sampler.

Geen opmerkingen: