Bob Dylan 75 jaar

1. 

Waar ik ook kijk, Bob Dylan is overal. Dat is vandaag zo, de dag waarop Bob Dylan 75 jaar is geworden, maar ook op andere dagen. Er gaat geen dag voorbij dat ik Bob Dylan niet tegenkom.

2.

De autoradio, ergens op een van de boerenwegen tussen daar en thuis. Eind van de middag. Een vriendelijke stem vertelt mij dat Bob Dylan 75 jaar geworden is. Na die woorden start de muziek: "Most Likely You Go Your Way And I'll Go Mine", de remix van Mark Ronson. Een vreemde keuze, zeker wanneer diezelfde vriendelijke stem mij vertelt dat de keuze op dit nummer gevallen is omdat het 50 jaar geleden is dat Blonde On Blonde werd uitgebracht.
Waarom niet de originele versie van "Most Likely You Go Your Way And I'll Go Mine" draaien?

3. 

Gesprek met dochterlief:
"Weet je wel wie er jarig is?"
"Bobby."
"Heel goed."
"Alweer!"
"Hoezo alweer? Hij is net als iedereen één keer per jaar jarig. Weet jij ook hoe oud hij geworden is?"
"uhm... 76?"
"Bijna goed, hij is 75 geworden."

4.

Bob Dylan is overal. Of ik nou een roman van Thomas Verbogt of Theodor Holman opensla, of de geluiden uit de soapserie van 'mevrouw Tom' hoor, altijd kom ik vroeg of laat Bob Dylan tegen. In studieboeken, op de radio, in de getallen en letters op nummerborden, in comics, altijd en overal kom ik Bob Dylan weer tegen. Ligt dat aan mij? Zie ik meer omdat ik er op gespitst ben of is Bob Dylan echt overal? Is Bob Dylan deel van ons collectief bewustzijn geworden?

5.

Ik moet vijftien of zestien geweest zijn (en dat is inmiddels best lang geleden), ergens in de tweede helft van de jaren tachtig. "Blowin' In The Wind" kwam op de radio voorbij en mijn mond viel open. Daarna was er geen weg meer terug.
Er is sindsdien geen dag voorbij gegaan... Ik zei het al eerder.

6.

Soms vraag ik me af of ik het goed doe. Mijn kinderen zijn geïndoctrineerd met Dylan, al was dat nooit de opzet. Het begon met de gedachte aan een 'goede opvoeding' - wat dat dan ook zijn mag - maar van lieverlee sloop daar steeds meer Dylan in.
Inmiddels is het zover dat dochterlief denkt dat Bob Dylan vaker jarig is dan gewone stervelingen en zoonlief in de platenzaak ieder album van Dylan aanwijst met de vraag: "Heb je die al?"
Ben ik doorgeslagen?
Daar moest ik aan denken toen onlangs een medeliefhebber mij een spiegel voorhield: "het heeft iets obsessiefs", of woorden van gelijke strekking, schreef hij. Hij heeft gelijk.
Is het erg om obsessief te zijn?

7.

Disillusioned words like bullets bark
As human gods aim for their mark
Make everything from toy guns that spark
To flesh-colored Christs that glow in the dark
It’s easy to see without looking too far
That not much is really sacred

Er gaat geen dag voorbij dat deze woorden uit "It's Alright, Ma (I'm Only Bleeding)" niet in mijn hoofd zingen.
Is dat obsessief? Misschien wel, maar het maakt me niet minder gelukkig.

8. 

Gisteren gelezen: "The over-all effect is that of a career speedfreak jacked up like the great hummingbird, trying to talk his way through a cordon of bemused ushers and into a free, front-row seat at a sold-out Bob Dylan concert." (Hunter S. Thompson - The Great Shark Hunt, blz. 97)

9.

Er is mij gevraagd om in 25 woorden te zeggen wat Bob Dylan voor mij betekent. Ik kon het niet. In plaats van 25 woorden schreef ik 5 kantjes en nog ben ik niet tevreden.

10. 

"Wat betekent Bob Dylan voor jou?"
"Bob Dylan zelf niet zoveel, zijn werk daarentegen, zijn muziek is iets waar ik al enkele decennia dagelijks mee bezig ben."
"Waarom Dylan?"
"Hij raakt me."
"Hoe dan?"
"Als ik dat zou weten hoefde ik niet meer te luisteren."

11. 


Bob Dylan; 16 ansichtkaarten bevat teksten over het luisteren naar en leven met de muziek van Bob Dylan. Een deel van de teksten in Bob Dylan; 16 ansichtkaarten is afkomstig uit het boek Geef de anarchist een sigaret. De overige teksten zijn niet eerder gepubliceerd.
Bob Dylan; 16 ansichtkaarten zal aanstaande zaterdag te koop zijn tijdens Reuring.

12.

Er is zoveel Dylan op zoveel plekken. Ik heb zoveel te zeggen dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Ik sta met mijn mond vol tanden.

13.

Mijn telefoon speelt een geluidje om mij er op te attenderen dat er een berichtje ontvangen is. In het berichtje wordt ik gefeliciteerd. Er staat niet bij waarmee, maar dat hoeft ook niet. Ik weet waar het om gaat.
Er is geen taart in huize Willems, maar feest is het wel.

14.

Happy birthday, mister D.

3 opmerkingen:

André van Rekom zei

Hoi Tom,

Hoe gaat het met je? Ik hoop inmiddels al wat beter.

Waar kan ik dit boekwerk kopen? Ik zou het graag willen hebben namelijk.

Groet en kop op!
André

André van Rekom zei

Hoi Tom,

Hoe is het? Ik wens je in ieder geval veel geluk en gezondheid toe.

Even over dit boek. Waar kan ik dit kopen?
Ik hoor graag van je.

André

tom zei

Hoi André,
Stuur me even een e-mail. (tom_dylan@hotmail.com)

groet,
Tom