Wie is er bot en arrogant?

Ik ben zo langzamerhand het overzicht een beetje kwijt. Het overzicht van hoe we van het noemen van een naam tot het uiten van absurde verwijten zijn gekomen. En dat alles in tien dagen tijd.
Een overzicht:

donderdag 13 oktober: het Nobelcomité maakt bekend dat de Nobelprijs voor de literatuur 2016 naar Bob Dylan gaat.
's Avonds, tijdens een concert in Las Vegas, zegt Bob Dylan - net als tijdens de daarop volgende concerten - niets over het winnen van de Nobelprijs.
maandag 17 oktober: Op Bob Dylans website verschijnt een stuk ter aanprijzing van het begin november te verschijnen boek The Lyrics 1961 - 2012. Bovenaan de tekst staat: "WINNER OF THE NOBEL PRIZE IN LITERATURE".
dinsdag 18 oktober: Sara Danius, woordvoerster van het Nobelcomité, zegt op de Zweedse radio dat het Nobelcomité tevergeefs pogingen heeft ondernomen om in contact met Bob Dylan te komen over de uitreiking van de prijs. De eerste speculaties over het al dan niet accepteren van de Nobelprijs door Bob Dylan verschijnen in kranten en op websites.
donderdag 20 oktober: Verschillende kranten, websites e.d. ontdekken het zinnetje "WINNER OF THE NOBEL PRIZE IN LITERATURE" op Bob Dylans website. Dit wordt geïnterpreteerd als een eerste erkenning van het winnen van de Nobelprijs door Bob Dylan. Dat er in de berichtgeving in de verschillende kranten beweerd wordt dat de bewuste zin op 20 oktober op Dylans website verscheen (terwijl die zin er toen al 3 dagen op stond), vergeet ik maar even.
vrijdag 21 oktober: De zin "WINNER OF THE NOBEL PRIZE IN LITERATURE" verdwijnt van bobdylan.com. Ook dit bericht is in kranten en op websites te lezen. Wie van bobdylan.com - op de pagina waar de bewuste zin stond - doorklikt naar de website van amazon, zal zien dat daar ter aanprijzing van het boek The Lyrics 1961- 2012 nog volop melding wordt gemaakt van de Nobelprijs, zie hier. Het verdwijnen van de zin "WINNER OF THE NOBEL PRIZE IN LITERATURE" van bobdylan.com wordt door veel schrijvers in kranten en op websites gezien als een daad van Bob Dylan zelf.
Per Wastberg, lid van het Nobelcomité, noemt op de Zweedse televisie het uitblijven van een reactie van Bob Dylan op het winnen van de prijs onbeleefd en arrogant.
zaterdag 22 oktober: De uitspraken van Per Wastberg worden door kranten en websites opgepikt. Al snel verandert "het niet reageren is onbeleefd en arrogant" in "Bob Dylan is bot en arrogant" (zie bijvoorbeeld hier). Zie ook het statement van het Nobelcomité over de uitspraken van Per Wastberg, zie hier.

Hoe zijn we in godsnaam in 10 dagen tijd gegaan van "The Nobel Prize in Literature for 2016 is awarded to Bob Dylan for having created new poetic expressions within the great American song tradition." naar "Bob Dylan is bot en arrogant"?

Begon het bij de behoefte aan roddel en achterklap - aangewakkerd door o.a. televisie-diarree als Shownieuws - bij de krantenkopers of waren het de krantenvullers die een steeds groter percentage van wat ooit 'kwaliteitkranten' waren volschreven met de laatste liefdesperikelen van volkszangers en voetbalsterren?
Ik weet niet waar het begon.
Ik hoop alleen dat er nog een weg terug is.

Waar zijn de paginagrote opiniestukken over de literaire kwaliteiten (of het gebrek daaraan) van de Nobelprijswinnaar? Waar blijven jullie nou Volkskrant, NRC, Trouw en de rest met de uitputtende vergelijkingen tussen de poëzie van Bob Dylan en - laten we het simpel houden - Shakespeare of Homerus?
Waar blijven de overzichten van de literaire grootheden die de dichter Dylan mede hebben gemaakt tot de Nobelprijswinnaar die hij heden is? En essays over de hedendaagse literatoren die zonder Bob Dylan niet hadden kunnen schrijven zoals ze nu schrijven?
Waar blijven jullie nou Vrij Nederland en Elsevier?
Bob Dylan wint de Nobelprijs voor de literatuur in een tijd waarin niemand meer geïnteresseerd lijkt in de literatuur van de winnaar. Wat we willen weten is wat die winnaar eet, met wie die winnaar het bed deelt, hoeveel geld die winnaar op zijn bankrekening heeft staan en vooral - bovenal - waar hij het gore lef vandaan haalt om op donderdag 13 oktober, om 5 minuten over 1, niet op CNN te verschijnen om met tranen in de ogen "dankjewel" richting Stockholm te prevelen.
Verwachten wij echt van een literaire rebel, van een rebelse literator dat hij keurig "dankjewel" in de camera's van CNN mompelt?
Blijkbaar wel.

In zo'n wereld is het als winnaar beter om te zwijgen.

Bob Dylan is veel: rebel, muzikant, literator, schilder, poëet, filmmaker, componist en nog veel meer. Maar wat hij niet is (en ook nooit zal worden) is een circushondje dat bij het klappen van de zweep door een hoepeltje zal springen.
Het is bot en arrogant van ons om dat wel van hem te verwachten.

5 opmerkingen:

hans altena zei

Bravo Tom! En dank voor het goede chronologische overzicht, dat op zich al veel zegt... En ja, eerst was er het genieten van de vele discussies in het buitenland, die gingen over de essentie van literatuur en de rol daarvan in het heden, maar nu dreigt de roddel de overhand te krijgen, zoals tegenwoordig gebruikelijk, en Nederland blinkt weer uit in middelmatigheid, of nog erger...

alja spaan zei

geweldig stuk, tom!

Unknown zei

Ha Tom,

tja wat verwacht je van Shownieuws? Ik hoop niet dat je dat programma serieus neemt. Bijzonder dat het 'ons' (zijn fans) raakt als anderen nare dingen over ons idool zeggen (stof tot nadenken en voer voor psychologen). We waren wel wat gewend toch?

De leukste tweet dezer dagen: It is becoming quite clear that the Nobel Prize won a Bob Dylan, rather than the other way round Wesley Stace - (Twitter)

Ik ga nu je site lezen. Ben benieuwd waarom jij Dylans werk Nobelprijs waardig vindt.

groet van
Nelien

Anoniem zei


Goede teksten Tom.

Nu weer even rustig aan, ja?
Het is allemaal niet zo belangrijk.

:=)

Fishtruck

Anoniem zei

Dat Dylan er weinig tot niets over te zeggen heeft, is voor ons fans natuurlijk geen nieuws. Die MusiCares-speech was uitzondering, geen regel. Maar blijkbaar was niet iedereen daarvan op de hoogte. Zelfs als hij niets doet, maakt hij de tongen los! Ik zie het als zelfbescherming: geen artiest is zo bejubeld en uitgejouwd als Dylan. mensen noemden hem een profeet en een judas, graaiden in zijn vuilnisbakken op zoek naar de volgende parel der wijsheid... Het enige wat je dan nog kunt doen om niet helemaal gek te worden, is je er zo weinig mogelijk van aantrekken.
Frans