Blood On The Tracks; Dylans meesterstuk in blauw door Jochen Markhorst

Jochen Markhorst is eigenwijs, hij volgt niet braaf het verhaal over Bob Dylan zoals het al in tientallen boeken is opgeschreven. Jochen Markhorst kiest zijn eigen weg, zijn eigen weg door het oeuvre van de Nobelprijswinnaar Bob Dylan. Dat leverde eerder al een boek over het album Blonde On Blonde op en drie boeken met verzamelde essays over Dylan-songs. Nu - in de aanloop naar het verschijnen van More Blood, More Tracks; The Bootleg Series vol. 14 - is er een nieuw boek van Jochen Markhorst: Blood On The Tracks; Dylans meesterstuk in blauw. 
Blood On The Tracks; Dylans meesterstuk in blauw neemt de lezer in tien essays mee langs de tien songs op Blood On The Tracks, alles geschreven in de onmiskenbare Markhorst-stijl: een onverwachte link of twee, vaak aan het begin van het essay om de lezer op het verkeerde been te zetten, tussen de besproken song en een werk uit de wereld van de literatuur, de muziek of de film. Zo komt de lezer in Blood On The Tracks niet alleen de voor iedere Dylan-liefhebber bekende namen Leonard Cohen, Arthur Rimbaud en Patti Smith tegen, maar ook schrijver Larry Watson, muzikant Leo Kottke en acteur Will Smith, om er drie te noemen. Onverwachte links die de lezer opnieuw laten nadenken over we ze altijd al dachten te weten over de songs op Blood On The Tracks, maar nu moeten onderkennen dat het mogelijk toch anders zit.
Vervolgens gaat Markhorst wat dieper in op de besproken song, waarbij meestal de nadruk ligt op de tekst om tegen het eind van het essay kort in te gaan op cover-versies van besproken song. De tien essays over de tien songs op Blood On The Tracks zijn aangevuld met essays over de outtakes "Call Letter Blues" en "Up To Me", voorlopers "Dirge" en "Going, Going, Gone" en nabrander "Abandoned Love". Verder besteedt Markhorst in Blood On The Tracks; Dylans meesterstuk in blauw aandacht aan de door Pete Hamill geschreven hoestekst, en de titel Blood On The Tracks.
Doordat Markhorst eigenwijs genoeg is om zijn eigen pad door Dylan-oeuvre te kiezen weet hij steeds weer te verrassen en de vastomlijnde interpretaties van Dylan-songs op losse schroeven te zetten.
Met Blood On The Tracks; Dylans meesterwerk in blauw stuurt Markhorst de lezer terug naar het album Blood On The Tracks, het lezen nodigt uit tot opnieuw luisteren.
Lees Blood On The Tracks; Dylans meesterwerk in blauw en luister opnieuw naar Dylans Blood On The Tracks. Doe het op korte termijn, het is een uitstekende voorbereiding op de aanstaande release van More Blood, More Tracks.

Blood On The Tracks; Dylans meesterwerk in blauw van Jochen Markhorst is in iedere boekwinkel te koop / te bestellen.

Geen opmerkingen: