The Complete annotated lyrics en de Dylan-rammel

Met dank aan Expecting Rain weet ik nu dat uitgeverij Simon & Schuster van plan is om in november The Complete annotated lyrics van Bob Dylan uit te brengen. Dat er een nieuwe, aangevulde versie van Lyrics komt - de laatste versie bevatte 'slechts' de songteksten t/m 2001 - is al opmerkelijk nieuws, maar het nieuws dat het hier gaat om de annotated lyrics maakt me wild. Dit is waar ik op heb zitten wachten.
Als Bob Dylan zelf maar de annotaties heeft gemaakt...
Het is nog lang geen november. Tussen nu en dan kan er nog van alles gebeuren. Het zal niet de eerste keer zijn dat een aankondiging van een boek uiteindelijk op niks uitloopt.
Het is wachten.
Is het al bijna november?

Gisteravond luisterde ik, liggend op de bank, naar The Freewheelin' Bob Dylan. Ik hoef niet te zeggen dat dit een sterk album is, dat weet jij zelf ook wel. Wat mij wel keer op keer blijft verbazen is hoe fris dit album, ondanks de honderden keren luisteren, blijft klinken. Nog opmerkelijker is dat dit album niet alleen fris blijft klinken, maar dat ik nog steeds kleine dingen, details, bijvoorbeeld in Dylans stem hoor, waarvan ik overtuigd ben dat ik ze nooit eerder hoorde.
Heb ik al die eerdere luisterbeurten mijn oren dan dicht gehad? Nee, dat denk ik niet. Ik denk dat het blijven ontdekken veroorzaakt wordt door wat ik ooit de Dylan-rammel noemde. Het is het kruipen in de song, het leven van de song door de zanger, door de muzikant. Het is dat tikje extra wat de performer Dylan zo uniek maakt.

Het is nog lang geen november. Ik moet nog lang wachten tot ik het boek The Complete annotated lyrics van Bob Dylan in mijn handen kan houden. Ik kijk uit naar dit boek.
Toch is het gek dat ik bijna niet kan wachten op het verschijnen van The Complete annotated lyrics. Als er nou iets is dat niet te vinden zal zijn in dit boek, dan is het wel de voornaamste reden waarom ik Bob Dylans muziek zo hoog aansla: de Dylan-rammel.

En toch is een boek met Dylans songteksten mij lief. Ook vanwege die Dylan-rammel.
Zet The Freewheelin' Bob Dylan eens op. Pak er een boek met songteksten bij. Pen in de hand. Maak aantekeningen in de afgedrukte songtekst van alle accenten die Dylans stem aan de gezongen woorden geeft, maak aantekeningen van alle woorden die Dylan zingt die niet of anders in de afgedrukte songtekst staan. Zet streepjes tussen de woorden waar Dylan een pauze, een stilte laat vallen.
Voor je het weet heb je de Dylan-rammel min of meer op papier staan.

Laat de Dylan-rammel zich wel op papier vangen?
Nee, eigenlijk niet. Misschien een kopie van die rammel, een schematische weergave. Niet de essentie.
En toch: die kleine aantekeningen, die schematische weergave kan mij, als luisteraar helpen om de rammel te horen. Echt te horen.

Is het al november?
Nog maar negen maanden wachten.

8 opmerkingen:

hans altena zei

wanneer hij ze echt zelf annoteert wordt dit een feest, omdat elke keer als hij zich over zijn eigen werk uitlaat hij het mysterie vergroot, ook een vorm van wat jij zo mooi de Dylan rammel noemt.. wel ben ik bang dat dit boek een manier is om Chronicles twee af te kopen... en dat zou weer minder zijn...

Anoniem zei

Enkele jaren geleden verscheen het bericht dat Dylan een contract zou hebben getekend met Simon & Schuster om nog 6 boeken te schrijven (onder meer 2 vervolgen op Chronicles en een boek n.a.v. de Theme Time Radio Hour shows).

The Complete Annotated lyrics zou in dit plaatje kunnen passen en we mogen er dus vanuit gaan dat de commentaren door Dylan zelf zijn geschreven. Iets om zeker naar uit te kijken, Tom!

M&A


Anoniem zei

Niet eerder van Paceshifters gehoord, waarschijnlijk hebben ze een weinig genuanceerde rammel maar zijn shirtje moet je bekend voorkomen.

http://www.bumarocks.nl

peerke zei

Het nieuws over die Annotated Lyrics maakt me echt wel blij. Dit zou wel eens heel interessant kunnen worden. Anderzijds: we hebben het hier wel over Bob Dylan, he. Het zou mij dan ook zeer verbazen wanneer hij daadwerkelijk tekst en uitleg zou geven bij zijn teksten.
Benieuwd.

Anoniem zei

@ peerke - Toch heeft Dylan al eens eerder tekst en uitleg gegeven bij zijn teksten (Biograph). Of lees anders nog eens dat fantastische interview van Bill Flanagan uit 1985 waarin Bob openhartig vertelt over een aantal van zijn songs.

M&A

Peerke zei

Dat is waar M&A. Twee keer, over een carrière van meer dan 50 jaar. Dat moet genoeg zijn om te hopen dat drie keer inderdaad scheeprecht blijkt te zijn.

Cas zei

Gone Till November...

tom zei

@Cas: Erg moeten lachen om je reactie. Da's een connectie waar ik nog niet aan gedacht had.
Ik wacht, zittend op het vliegveld, op dit nieuwe boek :-)