aantekening #3486

Sinds jaar en dag maak ik dagelijks aantekeningen, per dag genummerd, om vast te leggen, om te kunnen vergeten. Wat op papier staat hoeft niet meer in het hoofd bewaard te worden.
I need a dump truck mama to unload my head, zoals Dylan zingt in From a buick 6, deze aantekeningen zijn mijn dump truck.
Uiteraard komt Dylan regelmatig in deze aantekeningen voor & hoewel deze aantekeningen tot nog toe voor iedereen gesloten zijn gebleven, heb ik besloten zo nu en dan hier een aantekening over (het schrijven over) Dylan te publiceren.
Let wel: het zijn aantekening, snel neergeschreven om niet te vergeten, nooit herlezen, gecorrigeerd of herschreven. Het is wat het is, meer niet.

Ik heb een absurd geheugen, zo weet ik mijn sofinummer uit mijn hoofd & schoot mij vanmiddag tijdens het werken aan het andere schrijven een bruikbaar citaat te binnen dat ik jaren geleden gelezen moet hebben. Het geheugen heeft niet het citaat letterlijk bewaard, maar wel de strekking in grote lijnen. Het archief ingedoken om het citaat boven water te krijgen, het geheugen wist nog dat het in Platenblad stond, waar ongeveer op de pagina, maar in welk Platenblad was het geheugen vergeten.
Binnen een handvol minuten had ik het betreffende blad op de juiste bladzijde voor me liggen, met dank aan het absurde geheugen.
Zoals altijd bij dit soort speurwerk bleven de ogen haken aan een ander citaat: Hopelijk een opstapje voor de 4-cd-set van de Basement Tapes die ik Steve Berkowitz als The Bootleg Series Vol. 7 uit wil laten brengen. Toen mijn buddy Jan laatst bij Garth Hudson de garage aan 't uitmesten was liep hij tegen 37 banden aan met Basement Tapes. Zo'n 240 songs van Dylan en de Band. We hebben ze vanwege de conditie van de bandjes nog niet durven draaien, maar alleen al het lezen van het door Garth op de doosjes geschreven commentaar en de tracklisting doet me watertanden. (Evert Wilbrink in Platenblad nr. 121)
What the f#?! Tweehonderd & veertig songs in de garage van Garth Hudson? Leg die naast wat er officieel is uitgebracht, wat is het twintig, dertig songs? Naast wat er in circulatie is. Tweehonderd & veertig songs! Is dit waar? En wie is "buddy Jan"? Waar is het op de doosjes geschreven commentaar, de tracklisting? Afdrukken die handel!
Berkowitz wilde blijkbaar niet luisteren, nog geen 4-cd-set als volume 7 of volume 8. Doe dan maar bij volume 9, & een beetje snel graag.
O & over valse beloftes gesproken, waar blijft de 2-cd versie van Blood on the tracks? Het grote nadeel van het veel hebben is het steeds meer willen.
(...)
Het stuk dat gisteren af leek is niet goed genoeg, herbekeken, verder aan gewerkt. Langzaam verder, veel research, weinig woorden op papier gezet. Drie uur het net afgezocht om één zin te kunnen schrijven.

Geen opmerkingen: