New morning

Het moet ergens in de tijd geweest zijn dat muziekliefhebbers nog twijfelden of ze hun elpees in hun collectie moesten vervangen door cd’s. De tijd voor de brandbare cd, toen mensen nog cassettebandjes voor elkaar opnamen, mixtapes.
De tijd van TDK SA 90.
De Beer bij wie ik stage loop luistert ook naar Dylan. Of ik New morning ken. Ken ik niet, daar zal hij verandering in brengen. Hij zal een bandje maken, een bandje voor in de auto, want, aldus de Beer, New morning moet je in de auto luisteren. Ramen open, de eerste voorjaarszon.
Dat ik nog geen rijbewijs heb, doet er niet toe, net zo min als dat het nog lang geen voorjaar is. Het is november, iedereen is verkouden en het bandje komt er.
En het bandje kwam er, het moet nu ergens op zolder liggen, met naast New morning en nog een handvol Dylannummers van hetzelfde album, o.a. nummers van Tom Waits, David Crosby en the Beach Boys.
Ik heb die cassette aan gort gedraaid, vooral de Dylannummers, op mijn donkere studentenkamer, dagdromend over een auto, ramen open, of nog beter, open dak, vrouw aan mijn zijde en New morning knallend uit de autoradio.
New morning is voor mij altijd een nummer voor in de auto gebleven.

Can’t you hear that motor turnin’
Automobile comin’ into style
Comin’ down the road for a country mile or two
So happy just to see you smile
Underneath the sky of blue

Een nummer voor in de auto, niet zozeer vanwege deze regels, maar door de Beer. Associatie.
Maar er is meer, altijd meer.
Er is, uiteraard, de belofte van een nieuwe dag. Het vinden van geluk in het moment.

This must be the day that all of my dreams come true
So happy just to be alive
Underneath the sky of blue

Al die blijdschap, al dat geluk. Alleen afgaand op de tekst zou men blije-eikel-muziek verwachten, mierzoete muzak.
Niets is minder waar. De muziek rammelt als een goed geslaagde eerste schets. Uit de losse pols. Een stuwend ritme, knappende snaren, doorrammen. En dan die stem, bij tijd en wijle op het randje van overslaan, enthousiasme.
Heerlijk.
In mijn hoofd is het al voorjaar.

So happy just to see you smile
Underneath the sky of blue

Geen opmerkingen: