Bob Dylan, Woody Guthrie en Chumlee

Het is niet mogelijk om over Woody Guthrie te praten zonder de naam Bob Dylan te laten vallen. Pawn Stars, afgelopen week op de buis. Een man biedt een door Woody Guthrie gemaakt en gesigneerd songboek te koop aan. Binnen een minuut valt de naam Bob Dylan.
Na de uitzending haal ik twee zaken van zolder: de cd This Land Is Your Land; The Asch Recordings vol. 1 en het boek Bound For Glory, beide van Woody Guthrie.
De hoestekst van de cd: "He has influenced many contemporary artists, among them Bob Dylan, Phil Ochs, Billy Bragg, and Bruce Springsteen."
Het door Pete Seeger geschreven voorwoord in Bound For Glory: "A generation of songwriters have learned from him - Bob Dylan, Tom Paxton, Phil Ochs and I guess many more to come."

Vaak denk ik aan wat Woody Guthrie zei over de jonge Bob Dylan. De precieze woorden weet ik even niet. Het kwam er op neer dat Guthrie zijn twijfels had over Dylans capaciteiten als song-schrijver, maar er van overtuigd was dat Dylan het als zanger zeker zou maken.
Woody Guthrie was een slim man met blinde vlekken. Bob Dylan bleek ook te kunnen schrijven,

Ik luister naar "Gypsy Davy" van de cd This Land Is Your Land en denk dat stukken uit dit nummer Bob Dylan hielpen bij het schrijven van "Boots Of Spanish Leather".

Terug naar Pawn Stars. Terwijl er onderhandeld wordt over de prijs van het Guthrie-songboek verschijnt onder in beeld een blokje tekst met de bewering dat Woody Guthrie tijdens Dylans bezoek aan Guthrie in het ziekenhuis zei: "I ain't dead yet" en dat Bob Dylan deze woorden 'recyclede' in "Early Roman Kings".
Is dat waar?
Of is het niet meer dan een opmerkelijk toeval?
Ik wil Tempest horen en dan tijdens "Early Roman Kings" het volume open draaien.
Ik moet wachten. Het is zondagochtend, de buren slapen nog.
Geduld.


 Bob Dylan was al eens in Pawn Stars te zien. Ook daar moest ik aan denken. Ik zoek het bewuste fragment op YouTube en laat het aan 'mevrouw Tom' en de kinderen zien. Zo ben ik, ik deel mijn afwijkingen.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Woody Guthrie had gedurende de periode dat Dylan hem bezocht in begin 1961 met zijn mening over Dylan's schrijverscapaciteiten geen ongelijk. Pas na de release van 'The Freewheelin' Bob Dylan' ruim 2 jaar later bleken die echt pas tot ontwikkeling te zijn gekomen.

Jochen zei

Goed om weer een vers stukje te lezen, Tom. En, als vanouds, een erg leuk stukje.

Anoniem zei

Heerlijk weer wat van je te lezen.

Simon

F zei

En amsterdam staat op zijn shirt.

Anoniem zei

Ten eerste: Blij dat je er weer bent!
Ten tweede: Die link tussen Ï ain't dead yet en Woody Guthrie lijkt me nogal vergezocht. Dat zon'n opmerking je bij blijft, is begrijpelijk, maar dat het pas vijftig jaar later opduikt in een lied, lijkt me toeval. Het zit ook in een nummer van Prince, My Computer uit 1996 (I ain't dead yet, but what about U?) Heeft in zijn geval natuurlijk een wrange bijsmaak gekregen, maar het punt is dat het een vrij doodgewoon (!) zinnetje is. Maar... Iedere smoes om naar Tempest te luisteren is er een!
Groetjes, Frans

tom zei

Dank! Ik hoop langzaam maar zeker weer wat meer aan deze blog toe te komen.
Tom

Unknown zei

Fijn om weer wat van je te lezen, maar hou je gezondheidsgrens in de gaten.

tom zei

Dank Arno, ik zal het in de gaten houden.