boekenjacht

Grap van een puber: "Ik heb ook goed nieuws. Dit is het enige liedje van Bob Dylan dat ik wel goed vind." (Zoonlief, een kwartiertje geleden terwijl "Hurricane" door de kamer schalde)

Ik draai Desire. Dit album doet het altijd goed op zomerse dagen.
Naast mijn stoel ligt een stapel van tussen de vijftien en twintig boeken die ik vanochtend op een boekenmarkt gekocht heb. In die stapel zitten onder andere oude afleveringen van het literaire tijdschrift Randstad met bijdragen van beatdichters Allen Ginsberg en Lawrence Ferlinghetti. O ja, en een stuk van Olivier Boelen. De Dylan-connectie met Boelen is de fotosessie voor de hoes van John Wesley Harding (zie hier). De connectie tussen Dylan en de beatdichters hoef ik, denk ik, niet meer uit te leggen.
Ook in die stapel Moker in Mokum van Hans Plomp met op bladzijde 10 de zin: "Laatst zei je nog dat Bob Dylan steeds meer op een wijf begon te lijken."
Verder dichtbundels van Simon Vinkenoog, de briljante Riekus Waskowsky en Jules Deelder (Op de deurknop na heet die bundel, uitgegeven door de Rotterdamse Kunststichting Sonde in 1972. Achter in die bundel reclame voor de bundel Arme eenzame cowboy van Jacques L. Schmitz. Die bundel van Schmitz staat al in de kast. Daar staat Dylan in...)
Verder een hele stapel muziekboeken waar Bob Dylan in meerdere of mindere mate in voorbij komt. Dat soort boeken kunnen leerzaam zijn. Zo kom ik in Popzamelwerk 77 een vermelding van Bob Dylan tegen (terwijl Bob Dylan in 1977 geen albums heeft uitgebracht). Volgens dit boek verscheen in 1977 een Nederlandse heruitgave van Planet Waves. Nooit geweten en dus weer wat wijzer.
Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, de stapel met nog niet genoemde boeken is nog hoog. (En als ik je nou vertel dat het hoogste bedrag dat ik voor 1 boek betaald heb €3,- is en dat ik ook een boek van Michael Krogsgaard over Dylan heb gekocht... Zo'n dag was het.)

Desire is inmiddels bij het laatste nummer aangekomen, "Sara".
Zoonlief tikt op mijn schouder en vraagt: "Als de plaat is afgelopen, mag ik dan televisie kijken?"
Dat mag hij. Ik ga lezen en bladeren en glimmen.

PS: Ik ben Bob Dylan nog nooit tegengekomen in een gedicht van Simon Vinkenoog, wel in gedichten van Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti, Riekus Waskowsy en Jules Deelder. In het proza van Vinkenoog komt Dylan natuurlijk wel regelmatig voorbij.

2 opmerkingen:

Hazel zei

Ik kwam toevallig op uw site terecht toen ik de release datum van Dylan's nieuwe album zocht. Bij het lezen van dit stuk moest ik glimlachen. Zelf ben ik 18 en mijn vader is een groot Dylan fan, pas sinds een jaar ben ik Dylan's muziek (onder lichte dwang) gaan luisteren en waarderen. Daarvoor reageerde ik net zo als uw zoon.
Leuk om te lezen dus!

tom zei

Dank voor je reactie, Hazel. Ik begrijp hier uit dat er nog hoop is voor mijn zoon :-)
Wat betreft de releasedatum van Shadows in the night: een bron geeft als Amerikaanse releasedatum 26 augustus, een andere bron geeft voor Europa de releasedatum 22 augustus. Dit zou zomaar kunnen kloppen, maar zo lang er nog geen officiële aankondiging is, is het afwachten en staat nog niks vast.
groet,
Tom