Dylan - What happened?

'Heb jij dat boek van Paul Williams over Dylans bekering tot het Christendom?'
'Ja, dat heb ik wel. Even kijken... O, ik heb 'm drie keer. Dat was ik even vergeten.'
'Drie keer? Waarom?'
'Da's niet eens bewust, dat is gewoon zo gelopen.'
'Hoe bedoel je?'
Nou, kijk, dat zit zo. Ik ben jaren naar dit boekje op zoek geweest. Toen ik het eindelijk vond - een eerste druk - was ik daar erg blij mee, ondanks de vouw in de kaft en de koffievlek op de cover rond de 'N' van Dylan. Niet zo heel veel later vond ik een gaaf exemplaar, een tweede druk. Voor die paar euro die de verkoper vroeg, kon ik het niet laten liggen. Pas bij thuiskomst viel me het kleurverschil op. De kaft van de eerste druk is wat bruinig, terwijl de kaft van die tweede druk echt zwart-wit is. Moet je eens kijken naar de foto van Dylan op de cover. Op die tweede druk is die minder scherp.'
'Oké, dat zijn de eerste twee drukken, en dat derde exemplaar dan?'
'Dat is een derde druk. Die vond ik ooit in een winkel vol tweedehands boeken. Toen ik die vond, wist ik niet wat ik zag. Ineens bleek de cover van dat boekje ook in kleur te zijn gedrukt!'
'En nu staan ze alle drie in de kast...'
'Ja, mooi hè?'
'Ik vind het een beetje overdreven, als ik eerlijk ben.'
'Dat mag je vinden.'
'Heb je het ook gelezen?'
'Ja, wat dacht jij dan! Drie keer.'
'Dan ken je het nu toch wel?'
'Misschien wel, al wil ik het binnenkort weer eens herlezen.'

Dylan kort #980

'Beste nummers over filosofen': Voor dat je gaat kijken, weet jij welk nummer van Dylan in dit lijstje te vinden is? Zie hier.
Platenbeurs: Ik ben ongetwijfeld niet de enige liefhebber van Dylans muziek die afgelopen weekend op de platenbeurs in Utrecht is geweest. Mocht je ook geweest zijn en iets opmerkelijks gevonden hebben, laat het mij (en alle lezers van deze blog) weten door er een scan (of foto) van te maken, een verhaaltje over te schrijven en het geheel naar mij te sturen.
'We're speechless' staat er boven de advertentie voor John Wesley Harding (Billboard, januari 1968) en ook ik moet bekennen dat ik 'speechless' was toen ik voor het eerst dit album hoorde, ergens eind jaren tachtig of begin jaren negentig. Ik was toen al bekend met de uitvoering van Jimi Hendrix van 'All along the watchtower', maar na het horen van dit nummer op John Wesley Harding heb ik nooit meer naar Hendrix' versie geluisterd.
Die foto op de cover van dit album is een puzzel (als je dat wilt). Natuurlijk is er het overbekende verhaal dat de gezichten van de vier leden van The Beatles in de boomstam achter Dylan verborgen zitten (om dat te zien moet je de foto op z'n kop bekijken). Of die portretten er daadwerkelijk inzitten, durf ik te betwijfelen, maar wat wel echt in de foto 'verborgen' zit, is een hoed zonder hoofd. Is je dat ooit opgevallen?

Hoe is jouw weekend?

Het weekend begint op vrijdagavond, in mijn geval een vrijdagavond vol voorbereidingen voor de zaterdag erna. De zaterdag - gisteren dus - was het weer zover: de grote platenbeurs in Utrecht. Altijd een belevenis, altijd een feestje voor de liefhebber van muziek. Ik ben nog nooit ontevreden van de beurs in Utrecht vertrokken. Het was weer heerlijk om er rond te lopen, een kop koffie te drinken, de ogen goed de kost geven, Hans, Ed en Simon spreken. Of wat te denken van de voor mij naamloos gebleven andere Dylan-liefhebber. Aardige vent. Dat ging zo: nadat ik een bak vol albums van Dylan had doorgekeken, kwam hij naast me staan om ook eens de bak te bekijken. Toen hij The Times they are a-changin' uit de bak pakte, vertelde ik hem dat het een Italiaanse monopersing is. Daarna spraken we  nog wat over de andere platen van Dylan in de bak, waarna hij me vertelde net een Duitse zogenaamde clubuitgave van Nashille skyline gevonden te hebben. Aangezien hij die plaat al thuis had, had hij 'm niet gekocht waarna hij mij wees waar ik die plaat kon vinden. Uiteraard heb ik die plaat gekocht, maar de vriendelijke tipgever heb ik niet meer gesproken. Mocht je dit lezen: dank voor de tip!
Zoals ik al schreef, ben ik weer zeer tevreden naar huis gegaan. Twee tassen vol aankopen (en nog geld overhouden ook). Het is naar mijn idee niet zo zinvol om iedere aankoop hier uitvoerig uit de doeken te doen, bovendien heb ik nog genoeg andere zaken op het programma staan. Twee aanwinsten lijken me wel genoeg, niet zozeer de mooiste vondsten, maar gewoon twee aardige aanwinsten. De eerste is de single 'Tight connection to my heart' geperst in Zuid Afrika in uitstekende staat, inclusief bijbehorende labelsleeve. Ik heb die single sinds gisteravond al zeker vijf keer in handen gehad, al is het alleen maar om nog even naar dat label te staren.
Naast deze ver-van-huis-persing is de tweede aanwinst die ik wil noemen een dicht-bij-de-deur-persing: een Nederlandse persing van Pat Garrett and Billy the Kid. Het gaat om de eerste Nederlandse persing (op elpee) met die schitterende oranje labels. Ja, die had ik al in de kast staan, maar gisteren heb ik 'm nogmaals gekocht. Niet vanwege die mooie oranje labels, maar vanwege een groene sticker op de voorzijde van de hoes. Ik kan me niet herinneren ooit eerder een persing van Pat Garrett and Billy the Kid te zijn tegengekomen met deze sticker op de hoes. Het meest opmerkelijke aan deze sticker vind ik nog wel dat er staat 'including: Bob Dylan's Knockin' on heaven's door' terwijl logischerwijze de vermelding 'including: Knockin' on heaven's door' afdoende zou moeten zijn. Iets in mij zegt dat de vermelding 'Bob Dylan' in de vetste letters op die sticker te maken heeft met het hoesontwerp van Pat Garrett and Billy the Kid, want - eerlijk is eerlijk - de titel van het album schreeuwt je vanaf de hoes tegemoet terwijl Dylans naam wat aan de kleine kant is afgedrukt.
Gisteravond - de avond aansluitend op de beurs - uiteraard voornamelijk met een koptelefoon op mijn hoofd doorgebracht om het een en ander te beluisteren.
Dat beluisteren gaat vandaag - na een aangenaam bezoek van Cas alhier in de ochtend - uiteraard gewoon verder. Heerlijk zo'n weekend. Het is dat de verplichtingen me in de verte al weer roepen. Het is al bijna tijd om haast te gaan maken.Nog één single draaien en dan moet ik echt gaan luisteren naar de roepende verplichting.

Dylan kort #979

'Bob Dylan is een dief': Onder die titel zal er gisteren wat op de radio geweest zijn, ik heb het (nog) niet gehoord. Zie hier. (Geen idee of dit via uitzending gemist o.i.d. nog te beluisteren is)
Revisionism = Revisionist art: De werken van Bob Dylan die onder de titel Revisionism tussen 28 november en 12 januari tentoongesteld worden, zullen nu tentoongesteld worden onder de titel Revisionist art, zie hier.
'Meet me in the morning': De alternatieve take van 'Meet me in the morning' zoals die op de flipside van de single 'Duquesne whistle' (Black Friday release) is uitgebracht, is zéér de moeite waard. Afgelopen vrijdagavond hoorde ik deze opname voor het eerst en ik moet bekennen dat ik onder de indruk ben. Als dit een graadmeter is voor wat we kunnen verwachten op The Bootleg Series Vol. 11, dan kunnen we een mooie uitgave verwachten. Het is een bijna naakte versie van dit nummer waarop des te beter Dylans gitaarspel te horen is.
Calexico: Vrijdag ontving ik onderstaande e-mail van Bert, waarvoor dank!

Hoi Tom,

Woensdag naar het concert van Calexico in Paradiso Amsterdam geweest;
(je weet wel... van de "I'm not There" soundtrack....)
Fantastisch concert, tevens fantastisch nieuw album (Algiers).

Ook het nummer "Víctor Jara's Hands" van het voorgaande album "Carried to dust" (uit 2008) werd gespeeld,
tijdens het nummer werd een klein stukje van Dylan's "Silvio" gespeeld om vervolgens weer terug te keren bij "Víctor."
Dit deden ze de vorige tour ook (en mogen ze van mij de volgende tour weer herhalen....)
(op de studio versie ontbreekt het Silvio gedeelte)

Het bijzondere voor mij is: waarom kiezen ze er nu juist voor om Silvio te spelen??
staat niet echt bekend als zijn beste werk (tevens beste album...)
al vind ik het nummer best te pruimen; de versie van Calexico is zelfs erg fijn en past ook goed bij "Víctor,"
wellicht dat het al jammend tot stand is gekomen (beide nummers zelfde tempo en feeling).

Heb helaas geen beeldmateriaal van afgelopen woensdag.

Vorige week de film "Blow" (uit 2001) gezien, met o.a. Johnny Depp en Penelope Cruz (Masked and Anonymous).
Prachtige film met fantastische muziek, plot gebaseerd op een waar verhaal.
Hierin is het nummer "All the tired horses" te horen (staat ook op de soundtrack), wederom een opmerkelijke songkeuze;
wel een erg mooi nummer!

Weet je trouwens of "All the tired horses" iets te maken heeft met het slaapliedje "All the pretty horses?"

Goed weekend alvast!

Groet,
Bert


'Victor Jara's hands' live: hier en 'Silvio' hier. [Met dank aan Bert!]
Is er iemand die antwoord kan geven op de vraag over 'All the tired horses'? Ik ken 'All the pretty horses' niet.

Als alles gaat zoals in de planning ligt, dan zal ik later vandaag hier nog een bericht plaatsen.

Dylan kort #978

setlist 21 november: You ain't goin' nowhere / Don't think twice, it's all right* / Things have changed* / Tangled up in blue* / Early Roman kings / Chimes of freedom / The Levee's gonna break / Visions of Johanna / Highway 61 revisited / Soon after midnight / Thunder on the mountain / Forgetful heart / Ballad of a thin man / Like a rolling stone / All along the watchtower // Blowin' in the wind
* = Mark Knopfler op gitaar
Bovenstaande setlist is de laatste setlist van de tournee door Amerika met Mark Knopfler en band.
Grammy Hall of Fame: Dylans 'The Times they are a-changin'' zal opgenomen worden in de Grammy Hall of Fame, zie hier.
22 november: Vandaag zoveel jaar geleden (1965 en 1985), zie hier.

Dylan kort #977

Setlist 19 november: You ain't goin' nowhere / It's all over now, baby blue* / Things have changed* / Tangled up in blue* / Early Roman kings / Chimes of freedom / Rollin' and tumblin' / Desolation row / Highway 61 revisited / Mississippi / Thunder on the mountain / Ballad of a thin man / Like a rolling stone / All along the watchtower // Blowin' in the wind
* = Mark Knopfler op gitaar
Setlist 20 november: I'll be your baby tonight / To Ramona* / Things have changed* / Tangled up in blue* / Early Roman kings / Chimes of freedom / Summer days / A Hard rain's a-gonna fall / Highway 61 revisited / Soon after midnight / Thunder on the mountain / Ballad of a thin man / Like a rolling stone / All along the watchtower // Blowin' in the wind
* = Mark Knopfler op gitaar
En wederom een live-debuut tijdens het concert gisteravond: 'Soon after midnight'.
Record store day: Aanstaande vrijdag is het Record store day (black friday) in Amerika. Dan komt 'Duquesne whistle' op single uit (vinyl, oplage: 5000 stuks) met op de flipside een alternatieve take van 'Meet me in the morning'. Inmiddels staat er op Dylans officiële website wat meer informatie over de alternatieve take van 'Meet me in the morning'. Het nummer werd opgenomen op 19 september 1974. Op de opname zijn alleen Bob Dylan (zang, gitaar) en Tony Brown (bas) te horen. De overdubs van Buddy Cage (steel guitar) zijn op deze alternatieve take dus niet te horen.
Cover: 'Dromen van Johanna' van Ernst Jansz op dvd, zie hier.

Dylan kort #976

Setlist 18 november: I'll be your baby tonight / Don't think twice, it's all right* / Things have changed* / Tangled up in blue* / Early Roman kings / Tryin' to get to heaven / Summer days / Visions of Johanna / Highway 61 revisited / Forgetful heart / Thunder on the mountain / Ballad of a thin man / Like a rolling stone / All along the watchtower // Blowin' in the wind
* = Mark Knopfler op gitaar
The Freewheelin' recording sessions 1962: In februari brengt BDA een cd uit met daarop opnamen gemaakt tijdens de sessies voor The Freewheelin' Bob Dylan. Deze cd laat zich misschien nog het beste omschrijven als een 'grijze' uitgave: door BDA uitgebracht zonder medewerking van Dylans platenmaatschappij, maar (blijkbaar) binnen de wet. BDA heeft in het verleden radiosessies van Bob Dylan op cd uitgebracht, maar het verrassende van deze cd is dat het om studiosessies gaat. Blijkbaar is het binnen de Engelse wetgeving mogelijk om ook studiosessies (50 jaar na opname) buiten medeweten en / of medewerking van Dylans officiële platenmaatschappij uit te brengen. Ik weet niet hoe dit binnen de Nederlandse wetgeving is geregeld. Mocht je antwoord kunnen geven op de vraag of een cd zoals BDA binnenkort zal uitbrengen binnen de Nederlandse wetgeving al dan niet zonder problemen uitgegeven kan worden, dan hoor ik dat graag. (tom_dylan@hotmail.com) [met dank aan Cas voor de tip, meer informatie over The Freewheelin' recording sessions 1962, waaronder een tracklist, op de website van fanzine Isis.]
Tatoeages: Songteksten als tatoeage, een van de tatoeages is een citaat van Dylan, zie hier. [Welk citaat van Dylan wil jij onder de huid laten aanbrengen (of staat misschien al op je lijf geschreven)? Antwoorden naar: tom_dylan@hotmail.com]
Mondharmonica: '(Komiek geshockeerd over zoveel slechte smaak, maar de show must go on. Worstelt wanhopig met de mondharmonicabeugel die om de nek gehangen moet zodanig dat de ingeklemde harmonica met getuite lippen eenvoudig te bereiken en dus te bespelen valt) Dat die Bob Dylan nog zoveel liedjes geschreven heeft............' (Freek de Jonge: De Komiek) [met dank aan Alja]
Dylan op de cover #4: B&W (= Black & White) van september 2006 met daarin een aantal schitterende door John Cohen gemaakte foto's van Dylan. Voor ik dit blad kocht, had ik wel mijn twijfels, aangezien de foto's - zo redeneerde ik - in B&W ook afgedrukt zijn in het boek Young Bob van John Cohen. Echter: een aantal foto's zijn in B&W groot afgedrukt, terwijl diezelfde foto's in Young Bob alleen klein afgedrukt zijn.
Mag ik gelijk iedereen aanraden het boek Young Bob van John Cohen te kopen? Een boek vol schitterende foto's in zwart / wit van een jonge Bob Dylan en een aantal minstens net zo mooie foto's in kleur van een iets oudere Dylan.


Dylan kort #975

Al Kooper over de sessie voor 'Like a rolling stone', hier.
De platenkast van Lennon & McCartney onder andere over Bob Dylan, zie hier. Zie ook de foto hier [met dank aan Cas voor de tip] De foto werd in januari 1964 in Hotel George V in Parijs gemaakt.
Dylan op de cover #3: In september was ik begonnen met het plaatsen van afbeeldingen van tijdschriften met Dylan op de cover, maar inmiddels was het plan om een hele serie berichten onder de titel 'Dylan op de cover' hier te plaatsen ook al weer uit mijn geheugen weggezakt.
De afbeelding rechts is er weer één. In het afgebeelde Vara TV Magazine aandacht voor de vertalingen van Dylans songteksten door Bindervoet & Henkes. De cover is beter dan de inhoud, zegt het geheugen...



Reacties...

Sinds twee dagen worden er op deze blog reacties achter gelaten bij oude berichten. Die reacties laten zich het best definiëren als 'spam'. Deze berichten heb ik uiteraard verwijderd.
Ik heb, om te voorkomen dat ik iedere dag een uur moet steken in het verwijderen van spam, voorlopig de mogelijkheid om reacties bij berichten achter te laten uit gezet.
Mocht je een reactie op een bericht willen achterlaten, doe dat dan via de e-mail (zie kolom aan de linker kant).
Excuses voor het ongemak.

Dylan kort #974

Setlist 16 november: I'll be your baby tonight / Girl from the nroth country* / Things have changed* / Tangled up in blue* / Early Roman kings / Make you feel my love / Tweedle dee and tweedle dum / Desolation row / Highway 61 revisited / Forgetful heart / Thunder on the mountain / Ballad of a thin man / Like a rolling stone / All along the watchtower // Blowin' in the wind
Bob Dylan en Levon Helm: Zie hier.
Bob Dylan en The Grateful Dead spelen een nummer van Paul Simon, zie hier.
Op 17 en 18 november 1994 werden de opnamen gemaakt voor Dylans MTV Unplugged, zie hier.

strip

Vrijdagavond. Tot zo'n vijftien jaar geleden dook ik op vrijdagavond regelmatig de kroeg in, tegenwoordig schop ik liever de schoenen uit om in een gemakkelijke stoel in een boek te duiken terwijl Dylans muziek draait. Het een is niet beter dan het ander. Het is, daarmee basta.
Nog voor de schoenen uitgeschopt zijn, heb ik The Cartoon history of rock and roll van Serge Dutfoy, Dominique Farran en Michael Sadler uit de kast gepakt. Dit stripboek heb ik een jaar of twee, drie geleden op een boekenmarkt op de kop getikt. Ik heb het allang gelezen, van voor naar achter en weer terug. Ik lees het vanavond ook niet, ik blader.
Af en toe een slok koffie, de kinderen kijken televisie. Later komt de muziek er wel weer bij.
Ik was vergeten hoe Dylan geportretteerd wordt in The Cartoon history of rock and roll, dat is reden genoeg om te willen bladeren. De tekeningen zijn (grotendeels) scherp, mooi gedaan. Het verhaal minder sterk. Het blijft allemaal een beetje op de vlakte (mag ik wel meer verwachten van een stripboek?). Maar wat vooral wat ongelukkig is, is de combinatie van sommige tekeningen in combinatie bij sommige teksten.
De tekening van Dylan op het Newport Folk Festival van 1963 doet mij veel eerder denken aan de Dylan uit 1965. De tekening met Johnny Cash - tekst over Nashville skyline - laat een Dylan uit 1975 zien.
Natuurlijk is het mijn mankement, mijn probleem dat me dat opvalt.
Misschien moet ik echt maar alleen bladeren, alleen naar de plaatjes kijken.
Ondanks dat ik een gepassioneerd lezer ben, kijk ik ook graag plaatjes. Dat kan een stripboek zijn (ik ben groot geworden met Asterix), maar ook een fotoboek. Gewoon gedachteloos bladeren, waarbij de ogen soms blijven haken aan een afbeelding. Met een beetje geluk stuurt zo'n afbeelding me dan weer op pad.
Zo heb ik lang zitten twijfelen wat ik vanavond wil horen, maar bij het zien van de afbeelding rechts bij dit bericht, wist ik dat ik vanavond - zodra de tv uit is - zal beginnen met het album The Times they are a-changin' in het algemeen en het nummer 'North country blues' in het bijzonder.
Naarmate de jaren verstrijken raak ik steeds meer verslingert aan 'North country blues'. Dat is alleen maar sterker geworden sinds de uitgave van de dvd The Other side of the mirror met de werkelijk schit-te-ren-de versie van 'North country blues', opgenomen op het - en dan kom ik bij de tweede afbeelding bij dit bericht - Newport Folk Festival van 1963.
Nu ik toch bezig ben: niet zo lang geleden werd 'North country blues', de versie van Newport '63, voor het eerst op cd uitgebracht en wel op de verzamelbox Make it your sound, make it your scene.
Misschien dat ik vanavond daar wel begin, bij 'North country blues' op Make it your sound, make it your scene. Maar dan, het zou zomaar kunnen dat ik voordat de tv uitgaat nog een ander boek uit de kast pak om door te bladeren waardoor ik een geheel ander pad op gestuurd word.

Dylan kort #973

Setlist 14 november: You ain't going nowhere / Man in the long black coat* / Things have changed* / Tangled up in blue* / Early Roman kings / Joey / Rollin' and tumblin' / Visions of Johanna / Highway 61 revisited / Sugar baby / Thunder on the mountain / Ballad of a thin man / Like a rolling stone / All along the watchtower // Blowin' in the wind
* = Mark Knopfler op gitaar
Voor de tweede maal tijdens deze tournee speelde Dylan 'Early Roman kings'. 
23 juni 1978, Rotterdam: Dylans eerste concert in Nederland in een mindmap, zie hier. [met dank voor het compliment over mijn boek Bob Dylan in Nederland 1965 - 1978]
Covers: 'One more cup of coffee' en 'Love sick' (in vertaling) door Martin Korthuis zijn te vinden op het album Geluk, zie hier. Om een indruk te krijgen, zie hier en hier.

Setlist 13 november

I'll be your bab tonight / Don't think twice, it's all right* / Things have changed* / Tangled up in blue* / Beyond here lies nothing* / A Hard rain's a-gonna fall / Pay in blood / Love sick / Highway 61 revisited / Mississippi / Thunder on the mountain / Ballad of a thin man / Like a rolling stone / All along the watchtower // Blowin' in the wind
* = Mark Knopfler op gitaar.
En wederom een nieuw nummer van Tempest dat voor het eerst live gespeeld wordt: 'Pay in blood'.

Dylan kort #972

Na wat fysiek ongelukkige dagen - een flinke terugslag op zondag -, kan ik gelukkig nu weer wat langer rechtop zitten. En dus kan ik weer werken aan berichten op deze blog, te beginnen met een nieuwe 'Dylan kort'.
Ik heb in de afgelopen dagen een groot aantal e-mails gekregen van lezers van deze blog. Ik zal proberen om al die e-mails vandaag en morgen te beantwoorden. Tot zover mijn inleidende praatje, nu over tot de orde van de dag.
Setlist 12 november: You ain't goin' nowhere / It's all over now, baby blue* / Things have changed* / Tangled up in blue* / Rollin' and tumblin'* / Visions of Johanna / High water (for Charley Patton) / Spirit on the water / Highway 61 revisited / Mississippi / Thunder on the mountain / Ballad of a thin man / Like a rolling stone / All along the watchtower // Blowin' in the wind
* = Mark Knopfler op gitaar
Tales of Tempest: 'Tin angel', zie hier.
13 november 1985: Dylan wordt geëerd in het Whitney Museum, zie hier.
Good as I been to you in een mindmap, zie hier [met dank aan Hans voor de tip]
Cassette: Een cassette kun je afspelen, of... zie hier. [Ik meen mij te herinneren dat ik dit al eerder op de blog heb gezet, maar twijfel. Beter twee keer dan helemaal niet. Met dank aan Dirk voor de tip]
Biograph: Na een lange dag werken ga ik vanavond - denk ik - weer eens door Biograph 'zappen', hier en daar een nummer draaien. In ieder geval 'I'll keep it with mine', 'Heart of mine' en 'Caribbean wind'. Daarna zie ik wel weer verder.

Dylan kort #971

Setlist 9 november: Instrumental (Watching the rover flow) / To Ramona* / Things have changed* / Tangled up in blue* / Blind Willie McTell / Make you feel my love / The Levee's gonna break / Desolation row / Highway 61 revisited / Forgetful heart / Thunder on the mountain / Ballad of a thin man / Like a rolling stone / All along the watchtower // Blowin' in the wind
* = Mark Knopfler op gitaar
NRC Handelsblad: 'Zelfs blanke muzikanten kwamen met "zwarte" nummers. In 1971 bracht Bob Dylan een ode aan de Black-Pantherleider George Jackson nadat deze was neergeschoten. Vier jaar later maakte hij het meer dan acht minuten durende "Hurricane" over de zwarte bokser Rubin "Hurricane" Carter die volgens Dylan ten onrechte in de gevangenis zat wegens moord.' (Bernard Hulsman - 'De soundtrack van het gettoleven'; NRC Handelsblad, vrijdag 9 november 2012)


Dylan kort #970

Ik houd het vandaag, om fysieke redenen, echt kort. Later meer.
Setlist 8 november: Watching the river flow / Girl from the north country* / Things have changed* / Tangled up in blue* / Million miles / Chimes of freedom / Rollin' and tumblin' / Love sick / Highway 61 revisited / Ain't talkin' / Thunder on the mountain / Ballad of a thin man / Like a rolling stone / All along the watchtower // Blowin' in the wind
Cover: My Baby speelt 'Masters of war' waarvan 1 minuut te beluisteren op de website van deze band, zie hier. [met dank aan Hans voor de tip]

Dylan kort #969

Terwijl "Love and theft" draait, stuit ik op onderstaande setlist van het concert van gisteravond, inclusief 'Early Roman kings'. Ik schenk mezelf nog een kop koffie in en leun even achterover. Even maar, daarna is het gewoon weer verder werken aan een nieuwe 'Dylan kort'.
Setlist 7 november: I'll be your baby tonight / Don't think twice, it's all right* / Things have changed* / Tangled up in blue* / Early Roman kings / A Hard rain's a-gonna fall / Summer days / Blind Willie McTell / Highway 61 revisited / Spirit on the water / Thunder on the mountain / Ballad of a thin man / Like a rolling stone / All along the watchtower // Blowin' in the wind
'Wat heeft Bob Dylan met de generatieclash te maken?' Uhhm, niks? Zie hier. [met dank aan Dirk voor de tip]
Boeken: Op Dylans officiële website zijn op de pagina 'books' een aantal afbeeldingen van boeken toegevoegd, waaronder enkele boeken over muziek en de bundels Howl and other poems en Kaddish and other poems 1958 - 1960 van Allen Ginsberg. Zie hier.
Nu ik het toch over Allen Ginsberg heb: volgens mij hoef ik niet meer te schrijven dat er tussen Allen Ginsberg en Bob Dylan in de loop der jaren duidelijk sprake is geweest van wederzijdse beïnvloeding (een en ander hierover is te lezen in Luister je nou alweer naar Bobby).
Ik heb een dag of twee geleden het nieuwe boek met vertalingen van gedichten van Allen Ginsberg uitgelezen. Nou had ik al een zwak voor het werk van Ginsberg, maar het lezen van deze nieuwe, werkelijk schitterende vertalingen heeft de liefde voor Ginsbergs werk alleen maar sterker gemaakt. Ik grijp graag de gelegenheid aan om eenieder Howl, Kaddisj en andere gedichten van Allen Ginsberg (Uitgeverij IJzer) aan te bevelen. Zie hier.
Afbeelding: De afbeelding bij dit bericht komt uit De Standaard van gisteren. [Met dank aan Bart]

Dylan kort #968

Setlist 5 november: I'll be your baby tonight / Man in the long black coat* / Things have changed* /  Tangled up in blue* / Rollin' and tumblin'* / A hard rain's a-gonna fall / Tweedle dee and tweedle dum / Chimes of freedom / Highway 61 revisited / Highway 61 revisited / When the deal goes down / Thunder on the mountain / Ballad of a thin man / Like a rolling stone / All along the watchtower / Blowin' in the wind
* = Mark Knopfler op gitaar
Obama: Dylan zegt dat Obama de verkiezingen ruim gaat winnen, zie hier, hier, hier en nog -tig plaatsen op het net.
Mumford and sons: Deze band heeft een album uitgebracht met daarop onder andere een cover van Dylans 'I was young when I left home', zie hier.

Dylan kort #967 - aanvullingen

Ochtendhumeur met brede opklaringen: Carnegie Chapter Hall, New York, 4 november 1961, zie hier.
Gerrit en de Krekels: The Last Waltz, zie hier.
Marcus Mumford van Mumford & sons wordt in de Rolling stone gevraagd naar zijn favoriete regel van Bob Dylan. Zijn favoriet: 'Name me someone that's not a parasite and I'll go out and say a prayer for him' uit 'Visions of Johanna'. Zijn toelichting: 'I think it's fucking amazing. It's so balls out. It just puts the middle finger up to everyone, including the cynics.' [ Met dank aan Hilda]
Op 13 februari 2011 speelde Dylan tijdens de ceremonie rond de uitreiking van de Grammy's 'Maggie's farm'. Hierbij werd hij begeleid door onder andere Mumford & sons.
Ik heb van Hilda begrepen dat het tweede album van Mumford & sons - Babel - zéér de moeite van het beluisteren waard is.
Canon van New York: In 'Dylan kort #967' schreef ik over dit boek. Simon heeft het boek inmiddels bekeken en mij laten weten dat het boek twee pagina's bevat over Dylans aankomst in New York en Dylans bezoek aan Woody Guthrie. De inhoud van die twee pagina's is - afgaande op de mail van Simon - niet de moeite van de aanschaf van dit boek waard. [met dank aan Simon]

4 november


Dylan kort #967

Setlist 3 november: I'll be your baby tonight / To Ramona* / Things have changed* / Tangled up in blue* / Beyond here lies nothing* / Every grain of sand / The Levee's gonna break / Blind Willie McTell /  Highway 61 revisited / Visions of Johanna / Thunder on the mountain / Ballad of a thin man / Like a rolling stone / All along the watchtower // Blowin' in the wind
* = Mark Knopfler op gitaar
The Life and career of Bob Dylan: Dylans leven en carrière in iets minder dan acht minuten film, zie hier.
Boek: In De canon van New York van Roel Tanja schijnt Dylan voorbij te komen. Ik heb dit boek nog niet gezien of gelezen, ik heb dus (nog) geen idee hoeveel er over Dylan in staat (en wat het is). Zie hier.

Dylan kort #966

Setlist 2 november: You ain't going nowhere / Don't think twice, it's all right* / Things have changed* / Tangled up in blue* / Cry a while / Make you feel my love / Honest with me / Desolation row / Highway 61 revisited / Ain't talkin' / Thunder on the mountain / Ballad of a thin man / Like a rolling stone / All along the watchtower // Blowin' in the wind
* = Mark Knopfler op gitaar
Neil Young: In de videoclip bij Neil Youngs 'Twisted road' komt - net als in de songtekst - Dylan voorbij, zie hier. [met dank aan Dirk voor de tip]
Foto: Sessie met Allen Ginsberg, november 1971, zie hier.
Revisionism: Vergelijk het werk van Dylan op de website van Gagosian gallery met de foto die ik op facebook vond.

Dylan kort #965

Setlist 1 november: Watching the river flow / Girl from the north country* / Things have changed* / Tangled up in blue / Tweedle dee and tweedle dum / A Hard rain's a-gonna fall / Dignity / Love sick / Highway 61 revisited / Mississippi / Thunder on the mountain / Ballad of a thin man / Like a rolling stone / All along the watchtower // Blowin' in the wind
* = Mark Knopfler op gitaar
Inderdaad, je leest 't goed: Dylan speelde 'Dignity'.
Tales of Tempest: 'Long and wasted years', zie hier.
Covers: Born 53 heeft een cd vol Dylan-covers opgenomen, zie hier.
Afbeelding: De afbeelding bij dit bericht - een foto gemaakt tijdens Dylans optreden op het Isle of Wight - komt uit Superhebdo van 26 november 1970.
Montague street: De derde aflevering van dit fanzine is eindelijk klaar en kan inmiddels besteld worden (verzending vanaf 10 december), zie hier.

Dylan kort #964 [Revisionism]

Revisionism: dertig nieuwe werken van Bob Dylan in Gagosian gallery, New York van 28 november 2012 t/m 12 januari 2013. Op de website van Gagosian gallery is al één werk te bewonderen.
Bij het zien van dit werk gingen bij mij gelijk alarmbellen af. Even terug naar augustus 2011. Toen stond de aankondiging van The Asia Series op de website van Gagosian gallery. Toen stonden vier werken op de website: twee werken uit The Brazil Series, een nieuwe werk uit The Asia Series en een werk dat niet veel meer leek dan de voorkant van het tijdschrift Life. Die vier werken zijn hier nog te zien. Die cover van Life bleek een bewerking te zijn van een daadwerkelijk bestaande aflevering van dit tijdschrift, zie hier. Toen, in augustus 2011, kon ik die cover van Life tussen de schilderijen van Dylan maar moeilijk plaatsen. Nu lijkt het er op dat die cover van Life deel zou kunnen uitmaken van de nieuwe tentoonstelling Revisionism. Voor de twijfelaars: Babytalk is een bestaand tijdschrift, zie hier.
Jaarboek: Voor de verzamelaar met de dikke portemonnee: een jaarboek met een persoonlijke boodschap van Bob Dylan zal geveild worden, zie hier. [met dank aan Dirk voor de tip]